У початок

Німеччина звинуватила рф у спробах розхитати газовий ринок і підвищити ціни

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що скорочення росією постачань газу в Європу є спробою розхитати ринок і підняти ціни. Про це він сказав у середу в електронній заяві, повідомляє «Економічна правда» із посиланням на Bloomberg.

Уряд Німеччини уважно спостерігає за розвитком подій і готовий діяти в разі потреби, додав міністр.

З його слів, безпеку постачань гарантовано, тож «очевидно, що цю стратегію спрямовано на розхитування [ринку] й підвищення цін».

«Але ми дуже уважно спостерігаємо за речами і тісно контактуємо з відповідними учасниками ринку щодо кризових структур», – сказав Хабек.

Як повідомлялося раніше, «газпром» планує зупинити експлуатацію ще одного газотурбінного двигуна на компресорній станції «портова» газогону «північний потік», внаслідок чого прокачка газу в ЄС скоротиться до 40% потужності труби.

На тлі новини ціни на газ у Європі підскочили на понад 10%. На 16:50 за Києвом котирування газу у нідерландському хабі TTF становили 111,18 євро за МВт•год, або $1221.85 за тисячу кубометрів.

Після відключень росією низки країн від газу через несплату за «блакитне паливо» в рублях у ЄС почали готувати план дій на випадок, якщо росія вже цього року вирішить відрізати від газу весь блок. Наразі у ЄС займаються тим, що наповнюють підземні сховища газом, готуючись до опалювального сезону, й нарощують можливості для обробки СПГ.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти