У початок

Ціни на нафту слабко зростають після падіння до мінімуму за два тижні напередодні

Ціни на нафту слабко і невпевнено підвищуються вранці в четвер після обвалу до мінімуму за два тижні напередодні на тлі даних про зростання запасів у США і підвищення ставки ФРС.

Вартість серпневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:20 за київським часом у четвер склала $118,85 за барель, що на $0,34 (0,29%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у середу контракт здешевшав на $2,66 (2,2%) – до $118,51 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на липень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) склала на цей час $115,85 за барель, що на $0,54 (0,47%) вище за підсумкове значення попередньої сесії. Напередодні вартість цих контрактів знизилася на $3,62 (3%), до $115,31 за барель.

Учасники ринку в середу ввечері негативно сприйняли новину про підвищення ставки за федеральними фондами ФРС США, оскільки сильніша жорсткість монетарної політики може мати негативний ефект на попит на нафту, зазначив аналітик Commerzbank Карстен Фріш.

У середу американський Центробанк підняв ключову ставку одразу на 75 б.п. — уперше з 1994 року. Загалом з початку року ставку було піднято на 150 б.п., й вона становить зараз 1,5-1,75% річних.

Офіційні дані Міненерго США показали, що запаси нафти в країні на тижні, що завершився 10 червня, зросли на 2 млн барелів, тоді як аналітики очікували підвищення лише на 1,1 млн барелів.

Тим часом західні ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден звернувся до американських нафтопереробних компаній із проханням збільшити виробництво бензину й дизельного пального.

«Під час війни неприйнятно переносити високу маржу прибутку нафтопереробних компаній безпосередньо на американські сім'ї, — написав Байден. — Компанії повинні вжити термінових заходів для збільшення постачання бензину, дизельного пального й інших продуктів нафтопереробки».

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) зберегло оцінку зростання світового попиту на нафту 2022 року на рівні 99,4 млн б/д, випливає із щомісячного звіту МЕА. У звіті також зазначається, що наступного року попит перевищить допандемійний рівень, головним чином через відновлення китайської економіки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти