У початок

Німеччина взагалі не купуватиме російської нафти з 2023 року

Німеччина відкинула заяву про те, що вона планує купувати російську нафту з початку наступного року, заявивши, що натомість імпортуватиме сиру нафту з Казахстану, пише Bloomberg.

Найбільша економіка Європи раніше заявила, що планує припинити імпорт російської нафти до кінця цього року після вторгнення кремля в Україну. Однак це було поставлено під сумнів, коли виконавчий директор російського оператора нафтопроводу заявив, що отримав запити на постачання в першому кварталі 2023 року.

Німецькі нафтопереробні заводи Leuna і Schwedt історично залежали від імпорту російської нафти трубопроводом. Тепер потоки вздовж «Дружби» — найбільшого в Європі трубопроводу для сирої нафти — будуть замість цього з Казахстану, хоча цю угоду ще не завершено.

«Повідомлення про те, що Німеччина замовила російську сиру нафту, є неправдивими, — заявила речниця Міністерства економіки Німеччини. — Нафтові компанії на нафтопереробних заводах Leuna і Schwedt більше не будуть замовляти російську сиру нафту в новому році».

Нафтопереробний завод PCK у Шведті, поблизу польського кордону, станом на січень «зарезервував потужності для казахстанської нафти в трубопровідній системі», додала вона.

Трубопровідні потоки нафти з росії звільнено від заборони Європейського Союзу, яка запрацювала з 5 грудня. Німеччина й Польща, які отримують російську нафту через північну частину каналу «Дружба», пообіцяли відмовитися від цього до грудня.

«Вони оголосили, що з 1 січня не будуть брати нафту з росії, але ми отримали запити від польських споживачів: дайте нам 3 млн тонн на наступний рік і 360 тис. тонн на грудень, — сказав гендиректор «транснєфти» ніколай токарєв в інтерв'ю російському державному каналу «Росія 24». — Німеччина вже надіслала запит на перший квартал — каже, дайте і нам».

Німецьким нафтопереробним заводам буде важко замінити всі російські обсяги казахстанською нафтою, сказав токарєв, додавши, що хоча технічно можливо провести так звані свопові операції для часткової заміни російської нафти, це політичне рішення.

Міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тілеуберді заявив минулого тижня, що країна Центральної Азії може передавати від двох до п’яти мільйонів тонн на рік трубопроводом.

Казахстанська нафта перекачується в самару в росії, змішується з російськими постачаннями й експортується через порти в усть-лузі й новоросійську. Вантажі, що належать казахстанській KazTransOil, які тепер називаються KEBCO, щоб відрізняти їх від REBCO, що належить росії, звільнено від санкцій ЄС, і нафту може бути переспрямовано з портів у нафтопровід «Дружба», але для цього знадобиться участь російського оператора нафтопроводу.

«З нами не провадяться перемовини про потоки казахстанської нафти через росію, білорусь і Польщу в Німеччину», — сказав Bloomberg по телефону речник «транснєфти» ігорь дьомін після заяви Німеччини, додавши, що «жодних контрактів не укладено».

Польський запит до «транснєфти» був «стандартною процедурою» для бронювання потенційних транзитних потужностей, заявив минулого місяця національний нафтопереробник PKN Orlen, SA. Компанія готова припинити імпорт російської нафти, але для цього потрібні урядові рішення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти