У початок

Німеччина планує експропріювати НПЗ у Шведті

Уряд Німеччини за крок від рішення про експропріацію у російської компанії «роснєфть» її акцій нафтопереробного заводу (НПЗ) PCK у Шведті, повідомляє німецьке видання Business Insider. Завод розташований безпосередньо біля кордону з Польщею, менш ніж за 10 км від Одера. У грі за російські акції мають бути дві польські компанії – Orlen і Unimot.

Кажуть, що не лише віцеканцлер і міністр економіки Роберт Хабек, а й канцлер Німеччини Олаф Шольц схильні експропріювати росіян із PCK у Шведті. Остаточне рішення з цього приводу ще не прийнято, але, за даними німецьких ЗМІ, це лише питання кількох тижнів. Свою позицію з цього приводу уряд Німеччини має оголосити не пізніше початку березня.

PCK у Шведті — один із ключових нафтопереробних заводів, особливо для північної Німеччини — це п'ятий за величиною НПЗ у Німеччині. За оцінками, він виробляє 95% палива, спожитого в Берліні й Бранденбурзі.

Статистика Concawe показує, що 2022 року на PCK Schwedt було перероблено 11,2 млн тонн нафти. Два роки тому нафта, яка перероблялася на Шведті в дизельне паливо, бензин, авіапаливо Jet A-1 й інші нафтопродукти, була повністю російською. Її постачали нафтопроводом «дружба».

З 1 січня 2023 року Німеччина більше не транспортуватиме нафту з росії, що є реакцією на розпочату росією повномасштабну війну в Україні. НПЗ у Шведті опинився у складній ситуації, оскільки змушений повністю диверсифікувати джерела постачання сировини. На цей час майже 50% постачань нафти забезпечується портом Ростока через старий нафтопровід «Росток-Шведт» з 1969 року.

Тепер Німеччина хоче піти ще далі й повністю позбавити росіян контролю над НПЗ у Шведті. І хоча «роснєфть» формально все ще тримає 54% акцій, вона не може ними повноцінно користуватися. Серед інших акціонерів — Shell з 37% і ENI з 8%.

У грі за російські акції мають брати участь дві польські компанії – Orlen і Unimot. Саме польські паливні компанії вже багато місяців вимагають викинути росіян з прикордонного НПЗ. Після припинення транспортування російської нафти PCK Schwedt, серед іншого, Гданськ допоміг НПЗ змінити джерела постачання.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти