У початок

Німеччина підійшла впритул до останнього етапу екстреного газового плану

Німеччина запустила другий етап екстреного газового плану на тлі скорочення постачань із росії – наступною сходинкою буде державне регулювання споживання газу. Про це пише Bloomberg із посиланням на заяву Міністерства економіки країни, повідомляє «Економічна правда».

Так, Німеччина підвищила рівень ризику у своєму національному кризовому плані щодо газу до другої за величиною фази «тривоги» після стрімкого скорочення постачань із росії.

Це означає посилений моніторинг ринку, а деякі вугільні електростанції буде відновлено. Німецький уряд заявив, що відмовиться від ухвалення закону, який дозволить енергетичним компаніям переносити збільшення витрат на домогосподарства й підприємства.

Третій і найвищий – «надзвичайний» – рівень означає, що постачання газу в країну не достатні, аби забезпечити попит, і передбачатиме державний контроль за розподілом газу в країні.

«Це буде кам’яниста дорога, якою ми повинні пройти як країна, – заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек. – Навіть якщо ми цього ще не відчуваємо, у нас газова криза».

Німеччина, яка у понад третину своїх постачань газу покладається на росію, запровадила початкову фазу «раннього попередження» наприкінці березня, коли вимоги кремля про оплату в рублях спонукали її приготуватися до потенційного припинення постачань.

Німецький мережевий регулятор, BNetzA, запровадить нормування газу, якщо уряд запустить рівень надзвичайної ситуації. Енергетичне агентство повідомило, що пріоритет у постачанні газу надаватиметься споживачам і критичним службам, таким як лікарні – їх має бути повністю забезпечено.

Газ – важлива частина енергетичного балансу Німеччини, і його складніше замінити, ніж російське вугілля й нафту, які поступово виключаються до кінця року. Близько 15% електроенергії в Німеччині виробляється з газу, який також критичний для опалення будинків і для промислових процесів у хімічній, фармацевтичній і металургійній промисловості.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти