У початок

Німеччина не платитиме за газ і нафту в рублях

Канцлер ФРН Олаф Шольц на прес-конференції в Брюсселі після зустрічі лідерів G7 зазначив, що договори на постачання передбачають оплату в доларах або в євро. Про це повідомляє УНІАН.

«Скрізь є жорсткі контракти, в яких валюти, якою проводиться оплата, є частиною контракту. І це те, що діє зараз. І там в основному євро або долар. Ми повинні виходити з цього», – сказав він. 

Канцлер додав, що прийняті ЄС санкції проти РФ готувалися дуже виважено, країни ретельно обговорювали, які саме заходи матимуть найбільший ефект. 

«Ми бачимо, що ці заходи дуже ефективні, і ми розвиваємо їх постійно далі, намагаємося запобігти їх обходу. Проте це було дуже усвідомлене рішення, що через економічну структуру, яка є, і дуже високу залежність деяких країн від певного імпорту нафти, газу або вугілля не робити цей імпорт частиною санкційного режиму», – пояснив Шольц.

Як повідомлялося раніше, господар кремля владімір путін заявив, що російська федерація вирішила брати оплату за постачений у Європу газ тільки в російських рублях.

Після цієї заяви спотові ціни на газ у Європі зросли на 17% – до $1 340/тис. кубометрів.

Австрійська компанія OMV відмовилася сплачувати за російський газ рублями.

Латвія заявила, що не купуватиме газ у росії за рублі, оскільки контрактом «не передбачено змоги платити в іншій валюті, крім євро».

А прем'єр-міністр Словенії Янез Янша був ще лаконічнішим, заявивши, що «…у Європі не платитиме рублями за газ ніхто».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти