У початок

Миколаївська перевалка відновила роботу після чергових обшуків

Також є російською мовою

Уранці в п'ятницю, 13 серпня, нафтобаза в Миколаєві, яку напередодні було блоковано правоохоронними органами в рамках розслідування кримінальної справи про незаконний імпорт авіаційного пального, відновила роботу. Про це enkorr повідомило джерело серед ресурсотримачів.

«Відвантаження ресурсу відбуваються в звичайному режимі, всі заявки виконуються повною мірою», – розповіло воно, додавши, що деякі компанії розпочали роботу ще в четвер увечері.

Згідно з інформацією на сайті департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, 12 серпня правоохоронці проводили слідчі дії в шести областях, зокрема й у Миколаєві, на території нафтобази в Інгульському районі.

За даними поліції, щоб ввезти в Україну пальне за заниженою ставкою акцизного податку, використовувалися підроблені векселі. Серед учасників схеми – комерційні структури, посадові особи Державної митної служби й банків.

Відзначається, що комерційні компанії в змові зі співробітниками митниці ввозили авіаційне паливо для реактивних двигунів за заниженою удесятеро ставкою акцизного податку.

Щоб підтвердити факт цільового використання авіаційного пального, учасники схеми проводили безтоварні фіктивні операції. Вони складали документи про фіктивний продаж пального підприємствам, зокрема й державним. Однак фактично вказане пальне використовувалося для виготовлення й продажу дизпального», – йдеться в повідомленні.

«Протягом 2019-2020 років за такою схемою було незаконно ввезено на територію України понад 8 тис. т авіаційного палива для реактивних двигунів за заниженою ставкою акцизного податку. В результаті зловмисники не сплатили до Державного бюджету понад 51 млн грн обов'язкових платежів», – сказано у повідомленні поліції.

Як повідомляв enkorr, з 1 січня 2019 р. на весь авіаційний гас, що надходить на український ринок, видаються податкові векселі на різницю в ставках акцизного податку €189/тис. л. Цей вексель погашається за умови підтвердження цільового використання палива. Термін дії векселя – 90 днів.

Систему контролю обороту авіагасу через векселі було введено в кінці 2018 р. задля боротьби з нецільовим використанням гасу, який масово додавався в дизельне паливо, що давало змогу недобросовісним компаніям за рахунок семикратної різниці в акцизному податку на гас і ДП мінімізувати податкові зобов'язання.

Довідка enkorr

Останніми роками перевалочний комплекс у Миколаєві став одним із ключових джерел забезпечення нафтопродуктами південного регіону. За даними Консалтингової групи «А-95», у 2020 р. через Миколаївську перевалку імпортовано 254 тис. т дизельного пального і 36 тис. т авіагасу.

Ключовими операторами, що торгують паливом із Миколаївської перевалки, є компанії «Фідея» (входить в орбіту «Трейд Коммодіті»), «Алпен Трейд» (дочірня компанія міжнародного трейдера Coral Energy, який забезпечує Миколаївську перевалку нафтопродуктами морем), а також ПП «Решотка» і «Кворум».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти