У початок

Нігерійський НПЗ «Данготе» почав відвантаження бензину

Державна енергетична компанія Нігерії почала доставлення бензину з нафтопереробного заводу (НПЗ) «Данготе», що може покласти край десятиліттям залежності найбільшого виробника сирої нафти в Африці від імпорту палива. Про це повідомляє Bloomberg.

NNPC почне постачати на НПЗ Dangote 385 тис. барелів сирої нафти на день з 1 жовтня, заявив 13 вересня Закк Адедеджі, голова технічного підкомітету, який вів перемовини про угоду. Зі слів Адедеджі, який також є головою Федеральної податкової служби, продаж нафти й купівля бензину здійснюватиметься у місцевій валюті.

НПЗ Dangote з потужністю 650 тис. б/д, який почав перероблення бензину цього місяця, зможе перетворити більш ніж половину своїх потужностей на бензин, цього достатньо, щоб задовольнити попит Нігерії на цей продукт, повідомляє компанія, яка керує заводом.

Варто зазначити, що Нігерія є великим імпортером бензинів. Щомісяця з-за кордону в африканську країну надходило щонайменше 1 млн тонн палива. Найбільшими постачальниками бензину в Нігерію були країни ЄС, переважно Бельгія й Нідерланди. Також близько 1 млн тонн щороку Нігерія імпортувала з росії. Новини про запуск власного виробництва бензину спричинило падіння котирувань бензину в ARA і Середземному морі й посилення очікувань профіциту в Європі, а бензинова маржа скоротилася до мінімальних значень цього року. Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», станом на 9 вересня спред європейських котирувань бензину з нафтою впав до $7,08/бар..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти