У початок

Нігерійська нафта втратила покупців через страйки на французьких НПЗ

Нігерія намагається знайти покупців для своєї нафти, оскільки страйки у французькому нафтопереробному секторі й сезонне обслуговування заводів в інших країнах Європи скорочують продажі виробника ОПЕК, повідомляє Bloomberg.

Зі слів чотирьох трейдерів, що спеціалізуються на ринку західної Африки, від 20 до 25 партій нігерійської сирої нафти для завантаження в квітні все ще шукають покупців. Це набагато слабша позиція, ніж зазвичай для цієї пори місяця, коли торгівля повинна переходити до травневих барелів, — і ціни, які можуть отримати постачання, падають, кажуть вони. Кожен вантаж становить близько мільйона барелів сирої нафти.

Згідно з даними відстеження танкерів, зібраними Bloomberg, Франція, як правило, один із найбільших покупців Нігерії, отримувала в середньому 110 тис. барелів нігерійської нафти протягом минулого року. Але цей попит скоротився цього місяця, оскільки загальний імпорт сирої нафти у Францію в березні впав наполовину через загострення загальнонаціональної суперечки щодо пенсійних реформ, за словами Вуда Маккензі.

Дані, зібрані Bloomberg, показують, що понад 80% переробних потужностей Франції, які виробляють 1,1 млн барелів на день (б/д), зупинено або вони перебувають у процесі закриття через масові протести.

Зі слів трейдерів, на додачу до впливу страйків інші заводи в Європі також купують менше сирої нафти через сезонне обслуговування. Потужності в деяких типових пунктах призначення нігерійської сирої нафти, таких як іспанський нафтопереробний завод Сан-Роке та італійський завод Саррок, недоступні. Об’єкти, які призупинили роботу, також включають нафтопереробний завод Shell Plc Pernis поблизу Роттердама, найбільший завод у Європі.

«Відставання в Нігерії є поєднанням вищих витрат на фрахт, меншої доступності танкерів — особливо до Європи, а також нижчого загального попиту на легку солодку нафту Західної Африки, оскільки нафта з інших регіонів затоплює ринки», — сказав Віктор Катона, провідний аналітик сирої нафти Kpler.

Зі слів трейдерів, скорочення закупівель у Північно-Західній Європі має значення для заходу Африки, тому що альтернативні точки збуту обмежено. Середземноморські нафтопереробники можуть відмовитися від постачань із Нігерії на користь дешевих північноафриканських барелів, які швидше доставляються в регіон, або вони можуть переробити деякі великі обсяги американської нафти West Texas Intermediate, яка надходить до Європи в останні місяці.

Довгострокові покупці, такі як Indian Oil Corp. та індонезійська Pertamina, цього року купували російські обсяги зі знижкою, зменшуючи потребу в постачанні з Нігерії. Зі слів трейдерів, китайська Unipec віддає перевагу переробці нафти з Анголи.

Іншим рушієм надлишку непроданої нафти стало відновлення виробництва сирої нафти в Нігерії, яке було припинено в останні місяці через крадіжки й технічні проблеми, такі як національний потік Bonny Light. Зі слів Катони, експортні потужності Нігерії тепер можуть перевищити потреби ринку в квітні й травні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти