У початок

Нігерія запускає великий НПЗ Dangote із власними постачаннями нафти

Державна нафтова компанія Нігерії NNPC Ltd постачить на новий нафтопереробний завод (НПЗ) Dangote потужністю 650 тис. барелів на добу (б/д) до шести вантажів сирої нафти в грудні для використання в тестових загонах, повідомили Reuters три джерела в галузі, обізнані з цим питанням.

НПЗ розташовано у зоні вільної торгівлі Lekki поблизу Лагоса. Після того, як його буде повністю запущено, він перетворить нафтову компанію Нігерії в нетто-експортера палива, що є довгоочікуваною метою для члена ОПЕК, який зараз майже повністю залежить від імпорту.

Одне з джерел, представник NNPC, на умовах анонімності зазначило, що шість вантажів, або 200 тис. б/д, буде поставлено в грудні в рамках однорічної угоди, додавши, що обсяги в наступні місяці будуть постачені «на основі взаємних угод і наявності».

Інші джерела повідомили, що планується близько 4-5 вантажів, або щонайменше 130 тис. б/д. Представник Dangote Group, не називаючи свого імені, сказав, що «деякі угоди містять положення про конфіденційність», не уточнюючи, коли його запитали про угоду про постачання NNPC.

Представник NNPC зазначив, що купівля бензину й дизельного пального на НПЗ буде обговорюватися в окремих контрактах пізніше. NNPC володіє 20% акцій НПЗ.

Нафтопереробний завод почав процес введення в експлуатацію в травні цього року після багаторічного відставання від графіка, вартістю $19 млрд, що перевищує початкові оцінки в $12-14 млрд.

Введення в експлуатацію включає тестування різних агрегатів, які виробляють продукти від бензину до дизелю, і перевірку їх реагування на панелі керування. Експерти кажуть, що НПЗ можуть знадобитися місяці, щоб перейти від тестових запусків до виробництва високоякісного палива на повну потужність.

Джеремі Паркер, керівник відділу розвитку бізнесу нафтової консалтингової компанії CITAC, орієнтованої на Африку, сказав, що вартість палива, яке виробляє НПЗ, поступово підвищуватиметься з наближенням до повної потужності.

«Вам потрібно продовжувати живити (НПЗ – ред.) зі швидкістю близько 325 тис. б/д, що становить приблизно 10 вантажів на місяць, – додав Паркер. – Після того, як на наступних етапах вони збільшаться до 650 тис. б/д, ця цифра, звичайно, зростає, але спочатку очікується, що вони становитимуть близько 325 тис. б/д».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти