У початок

Нігерія відновить перероблення сирої нафти в серпні

Нігерія планує відновити місцеву переробку сирої нафти на початку серпня, оголосили національні нафтові органи 15 липня.

Відновлення покладе край рокам простою на державних нафтопереробних заводах (НПЗ) Нігерії, а аналітики кажуть, що в разі успішного впровадження це призведе до зниження цін на пальне.

Нігерійська національна нафтова компанія оголосила про це, виступаючи на екстреній сесії Національної асамблеї. Законодавці скликали сесію, щоб допитати керівництво центрального банку, команду управління національною економікою та NNPC щодо економічного стану країни.

Головний виконавчий директор NNPC Меле Кіарі заявив, що один із двох НПЗ у Порт-Харкорті в багатому нафтою регіоні дельти Нігеру почне роботу приблизно через два тижні.

З його слів, інший запрацює до кінця року і дозволить Нігерії почати експорт очищеної нафти.

«Ми дуже оптимістично налаштовані, що до грудня ця країна стане чистим експортером, — сказав він, — тобто [в] поєднанні виробництва, яке надходить від нас, НПЗ Dangote та інших менших компаній-виробників».

Нафтопереробний завод Dangote – це приватний об’єкт, який розташовано поблизу Лагоса.

Державний міністр нафтових ресурсів Нігерії Хайнекен Локпобірі висловив оптимізм щодо впливу відновлених НПЗ. «Найпростіший спосіб для Нігерії вийти зі своїх економічних проблем — через нафтогазовий сектор, — сказав Локпобірі. — Як галузь ми маємо чіткий план поступового нарощування виробництва. Зараз у нас є чіткий план, як ми можемо отримати 2 млн барелів і більше».

Чиновники вже не вперше заявляють про відновлення нафтоперероблення. Схожі оголошення вони зробили в грудні й березні. У понеділок влада заявила, що непередбачені технічні труднощі перешкодили попереднім датам відновлення.

Усі чотири державні НПЗ, які можуть переробляти близько 450 тис. барелів сирої нафти на день, роками вимирають, що змушує країну покладатися на імпорт для задоволення потреб у нафті, які оцінюються в 66 млн л (17,4 млн галонів) на день.

Водночас аналітик нафтової промисловості Фейт Нвадіші висловив сумніви, що НПЗ знову запрацюють. «Я просто тримаю кулаки й намагаюся бути дуже оптимістичним щодо цього, оскільки це значно зменшить труднощі, — сказав Нвадіші. —  Але перебуваючи у цьому секторі, я став трохи скептичним. У нас є близько 445 тис. [барелів на день] для внутрішнього споживання, якщо їх належним чином переробити, у нас буде близько 70 млн л. Це покриває наше щоденне споживання».

Останніми роками нафтова промисловість Нігерії постраждала від крадіжок і корупції. 15 липня Ініціатива прозорості видобувних галузей Нігерії заявила, що в період з 2009 по 2018 роки щодня через крадіжки втрачалося близько 140 тис. барелів сирої нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти