У початок

Нафтозаводи зупинилися: «БРСМ» обмежила продаж А-95 і ДП у столичному регіоні

Також є російською мовою

Мережа «БРСМ-Нафта» обмежила реалізацію бензину марки А-95 і дизпального на станціях Києва й області. Перші повідомлення про це з'явилися 1 вересня, а з 2 вересня явище набуло більш масового характеру. Сьогодні брак пального на станціях enkorr підтвердили і на «гарячій лінії» компанії.

«Зараз 95-им вільно можна заправитися на станції по вул. Братиславській», – повідомила оператор колл-центру, зазначивши, що пальне відсутнє через «зупинку роботи всіх нафтозаводів в Україні».

За оперативною інформацією, в інших регіонах України мережа працює без перебоїв.

Оперативне дослідження ситуації в трейдерських колах виявило дві версії того, що відбувається. Відповідно до першої з них, продажі бензину А-95 обмежено в зв'язку з нестачею у «БРСМ» октанопідвищуючих розчинників, використовуваних мережею для виробництва високооктанових бензинів. У свою чергу, проблема з розчинниками може бути пов'язана з дефіцитом МТБЕ і метанолу в Росії, які складають основу білоруських розчинників, що виготовляються для «БРСМ».

«Нещодавно відбулася аварія на заводі в Уренгої, він робить сировину для випуску МТБЕ. Зараз в Росії величезний дефіцит і МТБЕ, і метанолу», – розповів один зі співрозмовників enkorr.

Нагадаємо, «БРСМ» не купує заводського бензину А-95, виготовляючи його на своїх нафтобазах із використанням бензину А-92, октанопідвищуючих безакцизних розчинників, біоетанолу й інших компонентів.

За іншою версією, проблеми з постачанням пального пов'язано з черговою податковою перевіркою. «БРСМ» на своєму сайті і в соцмережах повідомила про зупинення податківцями з 26 серпня шести київських АЗС.

«Швидше за все, порушено і функціонал нафтобази в Переяславському, звідки забезпечується столичний регіон і де «БРСМ» виробляє всю лінійку бензинів. Проблеми з нафтобазою пояснюють і перебої з постачанням дизельного пального», – розповів директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Як повідомляв enkorr, у 2020 р. група «БРСМ» була великим виробником сумішевих нафтопродуктів, оперуючи міні-НПЗ у Гадячі і займаючись змішанням на нафтобазах. У травні 2021 року «БРСМ» повністю припинила реалізацію заводського палива, відмовившись від продажів марки А-95 і замінивши її бензином Plus А-92 Евро5-Е5 з додаванням етанолу. У 2021 р. група є лідером з імпорту безакцизних розчинників.

Глава парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на прикладі чека з АЗС «БРСМ-Нафта» продемонстрував роботу податкових «скруток» на АЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти