У початок

Не варто розраховувати на відновлення попиту на СПГ у Китаї — Energy Intelligence

Продавці СПГ не повинні очікувати, що Китай у разі скасування COVID-обмежень знову стане пунктом призначення для будь-яких вільних вантажів СПГ, вважають у Energy Intelligence.

Натомість європейський континент, який торік збільшив імпорт СПГ на 60%, щоб компенсувати втрати російського трубопровідного газу, наразі залишатиметься ринком преміум-класу, оскільки він вийшов із відносно м’якої зими.

«Гравці ринку СПГ, які мають потужності з регазифікації в Європі, мають хороші можливості для покриття будь-яких недоліків у найближчі роки, навіть якщо загальний попит на газ знизиться через перехідний період», — пише агентство.

При цьому зазначається, що фундаментальні показники європейського газового ринку залишаться ключовим рушієм світових цін на газ цього року. Загалом торік Європа імпортувала 121 млн тонн СПГ, що майже вдвічі перевищує обсяги Китаю (63 млн тонн).

Головний гравець портфеля СПГ Shell вважає, що Китай має потенціал стати балансуючим ринком глобального СПГ. Це призведе до того, що він візьме на себе ту роль, яку тривалий час відігравала Європа, чия попередня здатність поглинати надлишкові вантажі, коли це необхідно, тепер перетворилася на потребу в якомога більшій кількості СПГ. З іншого боку, Китай не намагається імпортувати СПГ за будь-яку ціну, маючи в своєму розпорядженні російський трубопровідний газ і значний обсяг власного виробництва, а також інші види палива, наприклад вугілля.

Energy Intelligence очікує, що імпорт СПГ у Китай відновиться 2023 року приблизно на 3 млн тонн після падіння на 15 млн тонн торік, але не повернеться до свого піку 2021 року протягом кількох років. Хоча існує консенсус щодо того, що його імпорт певною мірою відновиться цього року, наразі на ринку мало ознак підвищення. CNOOC, провідний китайський імпортер СПГ, купив лише 15-16 вантажів у двох останніх тендерах, останній з яких охоплював другу половину 2023 року й першу половину 2024 року. Ймовірно, він шукав джерело дешевих вантажів для торгівлі радше з метою оптимізації, а не для задоволення попиту, що повертається.

Shell бачить покращення економічних показників у Китаї, що має підвищити попит на газ. Стів Хілл, виконавчий віце-президент Shell Energy, зазначив у прогнозі LNG, що державна політика «заохочує китайських покупців дотримуватись своїх контрактів або виходити й забезпечувати більші обсяги на ринку так, як це не відбувалося кілька місяців тому». Дійсно, останнім часом китайські компанії були дуже активними у скороченні постачань СПГ, хоча й через угоди, які не планувалося розпочати через кілька років. Сюди входили 27-річна угода між Sinopec і QatarEnergy і менша, чотирирічна угода, між підрозділом Sinopec Unipec і Oman LNG.

За даними Energy Intelligence, близько 70 млн тонн скраплених потужностей на рік у всьому світі досягнуть FID 2023 року. Цього буде недостатньо, щоб послабити короткострокову напруженість ринку до початку нової хвилі постачань приблизно у 2025-26 роках. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти