У початок

Індійський виробник припинив відвантаження ДП у Європу

Індійська компанія Reliance Industries, яка володіє найбільшим у світі Jamnagar Refinery, призупинила відправлення дизельного пального в напрямку Європи. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Припинення постачань може бути зумовлено посиленням атак хуситів у Червоному морі наприкінці минулого року. Маршрути танкерів з індійськими нафтопродуктами зазвичай пролягають біля берегів Ємену, акваторія якого зараз небезпечна для цивільних суден. Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», останній дизельний вантаж обсягом 141 тис. тонн було відправлено з порту «Сікка» 30 грудня 2023 року у напрямку Роттердама. Танкер, що прямував до Нідерландів, перетнув Суецький канал 9 січня.

У першій половині січня відвантаження дизпального з Джамнагарського НПЗ здійснюються лише країнам Азії й Близького Сходу, що не передбачає перетин Суецу. Також деякі вантажі поки що не мають кінцевого пункту призначення.

Після впровадження санкцій проти російських нафтопродуктів у лютому минулого року Індія стала одним із найбільших постачальників дизпального в Європу і країни середземноморського басейну. Торік Джамнагарський НПЗ експортував 21,2 млн тонн дистилятів, з цього обсягу 10,9 млн тонн було відвантажено країнам ЄС і Туреччині. Майже всі вантажі у цьому напрямку проходили Суецький канал. Частка індійського дизпального в морському імпорті країн ЄС 2023 року становила 16%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти