У початок

Гендиректор Aramco прогнозує жорсткіші ринки нафти – Reuters

Глобальні ринки нафти впораються з перебоями в Червоному морі в короткостроковій перспективі, хоча тривалі атаки хуситів на кораблі призведуть до нестачі танкерів через тривалі рейси й затримку постачань. Про це заявив генеральний директор саудівського нафтового гіганта Aramco Амін Нассер, повідомляє Reuters.

Амін Нассер сказав Reuters, що він очікує, що ринок нафти стане жорсткішим після того, як споживачі вичерпали запаси на 400 млн барелів за останні два роки, що залишило вільні потужності ОПЕК основним джерелом додаткової пропозиції для задоволення зростаючого попиту.

Напади хуситів на кораблі в Червоному морі змусили багато компаній переспрямувати вантажі навколо Африки. Прихильні до Ірану хусити кажуть, що вони діють на знак солідарності з палестинцями під час триваючої війни Ізраїлю з Газою.

«Якщо це буде в короткостроковій перспективі, танкери можуть бути доступні... Але якщо це буде довгостроково, це може бути проблемою, – сказав Насер в інтерв'ю в кулуарах Всесвітнього економічного форуму цього тижня на швейцарському гірськолижному курорті Давос. – Буде потреба в більшій кількості танкерів, і [питання в тому], чи доведеться їм подорожувати довше».

Контейнеровози зупиняються або відхиляються від Червоного моря, яке веде до Суецького каналу, найшвидшого шляху з Азії в Європу, через який проходить близько 12% світового судноплавства.

Альтернативний маршрут навколо південноафриканського мису Доброї Надії додає до подорожі 10-14 днів.

Зі слів Насера, Aramco може обійти протоку Баб-ель-Мандаб біля Ємену, звідки хусити атакують, через трубопровід, що з’єднує її східні нафтові об’єкти із західним узбережжям і забезпечує їй швидший доступ до Суецького каналу.

Деяким нафтопродуктам, можливо, доведеться плавати навколо Африки, сказав Насер, додавши, що він не очікує, що хусити знову атакуватимуть об’єкти Aramco в результаті мирних переговорів між Саудівською Аравією і Єменом.

Насер також сказав, що він бачить попит на нафту на рівні 104 млн барелів на день (б/д) 2024 року, що означає зростання приблизно на 1,5 млн б/д після зростання на 2,6 млн б/д 2023 року.

А зростання попиту в поєднанні з низькими запасами допоможе ще більше згорнути ринок, додав він.

Насер констатував, що світові запаси скоротилися до нижньої межі середнього значення за п'ять років після того, як споживачі виснажили морські й внутрішні запаси на 400 млн барелів за останні два роки.

«Єдина доступна сьогодні карта — це резервна ємність, яка становить близько 3,5% у всьому світі. І зі зростанням попиту ви зменшите цю вільну ємність, якщо не буде додаткової пропозиції», – вважає він.

Він також зазначив, що не може передбачити, коли попит на нафту досягне піку або стане плато, оскільки споживання викопного палива мігрує з розвинутих країн до країн, що розвиваються, які стають багатшими.

«У Китаї спостерігається хороше зростання, і попит дуже здоровий», — акцентував він. Aramco інвестувала в китайські нафтопереробні заводи (НПЗ) з доданими угодами про постачання сирої нафти й веде перемовини щодо збільшення, зосереджуючись на перетворенні рідини на хімікати.

«У світі небагато повністю інтегрованих НПЗ. Китай пропонує таку можливість, і очікується, що попит на хімічні речовини зростатиме, тому це привабливий ринок», — підсумував він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти