У початок

Індія змінює правила закупівлі газу для фірм-виробників добрив

Індія переглянула політику закупівлі газу для компаній, що займаються виробництвом добрив, дозволивши їм купувати близько п’ятої частини своїх місячних потреб через внутрішній спотовий ринок, щоб допомогти уряду скоротити рахунок субсидій, повідомили двоє урядовців. 

Як повідомляє Reuters, федеральний уряд надає фінансову підтримку внутрішнім продажам добрив за ставками, нижчими від ринкових, щоб захистити фермерів від високих цін і стримати інфляцію.

Уряд розраховує скоротити свої субсидії на добрива до 240 мільярдів рупій, якщо п'ята частина постачань компаній буде закуповуватися через двосторонні контракти або газовий обмін, сказав один із урядовців на умовах анонімності. 

Індія, яка імпортує до 40% з 50 млн тонн добрив, необхідних їй щорічно, сильно постраждала від зростання цін після того, як повномасштабне вторгнення росії в Україну перервало постачання. росія є великим виробником добрив.

На початку минулого місяця міністр добрив Мансух Мандавія заявив, що через підвищення світових цін рахунок субсидій на добрива в Індії за фінансовий рік зросте до рекордних 2,25 трлн рупій з приблизно 1,5 трлн рупій торік. 

«Щоб стримати рахунок на субсидії на добрива на наступний фінансовий рік, Міністерство добрив намагається трансформувати механізм закупівлі газу заводами з виробництва добрив», — сказав другий урядовець, який також відмовився називати свою особу.

Обидва чиновники безпосередньо причетні до проблеми, але не мають права спілкуватися зі ЗМІ.

Уряд уніс поправки до правил закупівлі газу на 2015 рік, згідно з якими заводи з виробництва добрив повинні були закуповувати 80% газу за довгостроковими контрактами, а решту – через тримісячні тендери.

«Ціни за три місяці є високими, оскільки постачальники роблять багато вкладень і хеджування, тим більше, що глобальні ціни на газ сильно коливаються», — сказав перший чиновник.

Згідно з переглядом, компанії з виробництва добрив повинні будуть купувати 40% своїх постачань за правилом «бери або плати», на відміну від мінімальних закупівель, які вимагалися раніше, згідно з інструкціями, додав чиновник.

Правило «бери і плати» призвело до того, що акції державних компаній з виробництва добрив, National Fertilizers Ltd, Rashtriya Chemicals and Fertilizers Ltd, впали на 4-5% після публікації новин, що не відповідає ширшому індексу.

Заводи з виробництва добрив можуть отримувати газ через Індійську газову біржу й прямі контракти між компаніями. Нове правило також дозволяє компаніям з виробництва добрив відкликати тендери, якщо вони вважають, що тендер призвів до вищих, ніж очікувалося, цін.

Заводи з виробництва добрив купували газ за ціною $38 за мільйон британських теплових одиниць (mmBTU) для постачання в кварталі жовтень-грудень через тендер. Максимальна ціна, зазначена в тендері, становила $55, тоді як газ був доступним на Індійській газовій біржі й на двосторонніх ринках за ціною від 15 до 20 доларів США за mmBTU.

Третя за величиною економіка Азії потребує поживних речовин для сільськогосподарських культур, щоб прогодувати свій величезний сільськогосподарський сектор, у якому зайнято близько 60% робочої сили і який становить 15% економіки майже в $3 трлн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти