У початок

Індія відкидає вимоги російських постачальників нафти платити у юанях

Влада Індії відкидає вимоги російських постачальників нафти проводити оплату в юанях, тому що напруженість у відносинах між Нью-Делі і Пекіном продовжує наростати. Про це пише Bloomberg із посиланням на неназваного індійського високопосадовця, який безпосередньо бере участь у перемовинах.

Інші співрозмовники агентства підтверджують, що індійське керівництво на такі вимоги не погодиться, а державі належить майже 70% нафтопереробних виробництв. Таким чином, платити у китайській валюті вони не будуть.

Повідомляється, що раніше найбільша індійська нафтопереробна компанія Indian Oil Corp сплатила кілька партій у юанях, але після заборони зупинила таку практику. Приватні нафтопереробники можуть використовувати китайську валюту, але офіційних чи галузевих даних про реальні платежі та їх масштаби немає.

«росія має надмірну пропозицію рупій, які вона щосили намагається використати, тоді як її попит на юані різко зріс минулого року, оскільки економіка стає все більш залежною від імпорту Китаю», — йдеться в публікації.

Доларові платежі утруднені через санкції й цінову «стелю», введену країнами G7 і їхніми союзниками. У результаті в основному платежі йдуть у дирхамах (валюта ОАЕ), які прив'язані до долара США, а доплата у разі перевищення «стелі» здійснюється в рупіях.

Ще один співрозмовник видання підтвердив, що нещодавно було затримано платежі за кілька вантажів, бо сторони не змогли домовитись про валюту обміну. У матеріалі наголошується, що для Індії підтримувати інтернаціоналізацію юаня на шкоду підвищенню ролі рупії у міжнародних розрахунках неприйнятно з геополітичних причин.

Рупія не є повністю конвертованою валютою на міжнародному рівні, що ускладнює її використання у світовій торгівлі. Міністр закордонних справ росії сєргєй лавров заявляв у травні, що накопичення рупій є «проблемою», і точилися дискусії про те, як конвертувати кошти в іншу валюту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти