У початок

Індія розглядає можливість відновлення імпорту нафти з Ірану

Індія розглядає можливість відновлення імпорту сирої нафти з Ірану, оскільки повстанці-хусити посилюють свої атаки на морську торгівлю в Червоному морі й Аденській затоці поблизу Ємену. Про це повідомляє Swarajya.

Можливо, це питання стояло на порядку денному під час останніх двосторонніх перемовин, коли міністр закордонних справ Індії С. Джайшанкар відвідав Іран минулого тижня.

Маршрут для постачань іранської нафти проходить через Перську й Оманську затоки, райони, де присутність хуситів мінімальна.

Враховуючи їхній союз з Іраном, хусити навряд чи порушать торгівлю, яку Тегеран вважає важливою.

Поки що Індія утримується від закупівель сирої нафти в країнах, які перебувають під міжнародними санкціями. Вона почала імпортувати нафту з Венесуели лише після того, як США зняли санкції з країни.

«Ми постійно стежимо за ситуацією, що стосується потоків нафти. Проте були пропозиції відновити імпорт сирої нафти з Ірану. Ми їх вивчаємо», – цитує чиновника видання Business Standard.

Іран був основним постачальником сирої нафти в Індію до 2018-19 років.

У червні 2019 року адміністрація Трампа в США запровадила санкції проти Ірану через його ядерну програму, скасувавши звільнення від імпорту нафти з Ірану для таких країн, як Індія, і порушивши фінансові операції в доларах США між Індією й Іраном.

Як наслідок, за даними Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), рейтинг Ірану як експортера сирої нафти різко впав з 9-го 2018 року до 71-го на 2021 рік.

«Іранська сторона була зацікавлена у відновленні експорту нафти в Індію. Вона погано намагається розширити невелике коло покупців своєї нафти. Крім того, після впливу пандемії економіка відчуває труднощі», — цитує дипломатичне джерело звіт Business Standard.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти