У початок

Названо умову, за якої російська економіка зможе витримати нафтові санкції, – ЗМІ

російська економіка здатна витримати удар від нового пакету запланованих європейських санкцій, якщо країні вдасться експортувати нафту за ціною не нижче $44/бар.. Про це з посиланням на Financial Times повідомляє УНІАН.

«Російський бюджет сильно залежить від експорту нафти, на який припадало 45% загального доходу 2021 року. Проте влада не зазнає збитків, навіть якщо російські виробники зможуть продавати свою нафту за ціною $44/бар. або вище», – йдеться в матеріалі.

Ціна на нафту Brent зросла на 5%, до $110,39 за барель протягом середи після оголошення Євросоюзом шостого пакету санкцій проти росії із пропозицією поетапного нафтового ембарго. Якщо ембарго буде узгоджено, ціни на нафту, ймовірно, піднімуться ще вище, що дасть змогу росії поглинути удар.

Основні потенційні покупці нафти рф перебувають в азійських країнах. Зокрема, незалежні НПЗ Китаю вже збільшили закупівлі, але водночас великі державні трейдери КНР поки що уникають імпорту нафти з росії, побоюючись західних санкцій.

Аналітики зазначають, що москві буде непросто розвернути потоки нафти в Азію, бо трубопровідну інфраструктуру здебільшого орієнтовано на транспортування нафти на Захід. Частка європейських країн у структурі експорту російської нафти становила 60%, тоді як Китаю – втричі менше.

Зі слів Крейга Кеннеді, співробітника Центру Девіса Гарвардського університету, залишається незрозумілим, «наскільки великий апетит» таких країн, як Китай, до імпорту російської нафти в масштабах, які б повністю поглинули поточний експорт ЄС.

Він також зазначив, що росія «навряд чи знайде достатню кількість танкерів», щоб переспрямувати весь свій експорт нафти з ЄС в Азію морем, особливо якщо «морські страховики, банки і власники суден» відмовляться вести бізнес через ризик санкцій.

При цьому через перерозподіл постачання вугілля на схід після введення заборони на його імпорт Євросоюзом обмежено пропускну здатність залізниці.

Як повідомлялося раніше, президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав ЄС передбачити у шостому пакеті санкцій проти рф ембарго на імпорт російської нафти.

На думку експертів, росія у разі запровадження ЄС нафтового ембарго втратить до 24% надходжень до держбюджету.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти