У початок

Найбільший НПЗ Туреччини перестав закуповувати російську нафту

Потоки російської нафти в Туреччину, яка потроїла закупівлі після початку повномасштабної війни росії в Україні, опинилися під загрозою. Найбільший у країні нафтопереробний завод STAR повністю зупинив імпорт російського сорту Urals, повідомляє Reuters із посиланням на джерела у торгових колах.

Завод, що належить азербайджанській групі Socar і забезпечує 25% нафтопереробки в Туреччині, у листопаді скоротив закупівлю сировини в росії вдвічі — з 700 до 300 тисяч тонн на місяць, а у грудні вирішив відмовитися від них повністю.

Хоча Туреччина не долучилася до західних санкцій і «стелі» цін, що набула чинності з 5 грудня, торговельний підрозділ Socar вважає за краще не зв'язуватися з російськими барелями через ризик вторинних санкцій, кажуть джерела Reuters.

«Зараз усі побоюються здійснювати операції з рф, які можуть підпасти під санкції, зокрема під вторинні», — пояснив один із них.

Туреччина стала ключовим покупцем російської нафти, поряд із Індією й Китаєм забираючи барелі, від яких відмовилися європейські країни.  Якщо у січні потоки в Туреччину становили менше 100 тис. барелів на добу (б/д), то у жовтні досягли рекордних 380 тисяч.

У листопаді, утім, нафтовий експорт у Туреччину обвалився майже вдвічі — до 210 тис. б/д на тижні, що завершився 2 грудня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти