У початок

«Нафтогазу» погоджено пропозицію на відтермінування за євробондами

НАК «Нафтогаз України» найближчими днями надішле власникам єврооблігацій нову пропозицію про відтермінування виплат за ними, оскільки отримала відповідне узгодження від уряду, йдеться у повідомленні НАК.

«…нову пропозицію держателям єврооблігацій «Нафтогазу» на відтермінування виплат скоординовано з Міністерством фінансів, і умови пропозиції інвесторам відповідають умовам пропозиції інвесторам щодо відтермінування виплат за суверенними єврооблігаціями України і пропозиціям інвесторам від Укренерго і Укравтодору», – наголошується в релізі.

«Нафтогаз» додав, що в уряді розраховують на позитивне рішення власників єврооблігацій НАК щодо нових умов відтермінування виплат, що дасть компанії змогу використовувати акумульовані кошти для імпорту природного газу і підготовку до опалювального сезону, який може виявитися найскладнішим в історії України.

«Для отримання згоди держателів єврооблігацій на перших зборах кворум повинен скласти 2/3 від загальної номінальної вартості єврооблігацій, а голоси «за» мають віддати 75% від учасників зборів», – наголосив голова правління НАК Юрій Вітренко.

Як повідомлялося, 21 липня Кабмін визнав незадовільною роботу правління НАК «Нафтогаз України» щодо зміни кредитних умов з емітентом його єврооблігацій Kondor Finance plc.

Відповідне рішення закріплене розпорядженням Кабміну №625-р від 21 липня 2022 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі. У зв'язку з цим уряд зобов'язав НАК укласти договір із Kondor Finance на встановлених урядом умовах. Самі умови у розпорядженні зазначено не було.

«Нафтогаз» пропонував виплатити всі купони за єврооблігаціми-2022 і 2024 19 липня 2024 року і того самого дня погасити єврооблігації-2022, а купони за єврооблігаціями-2026 НАК хотіла б виплатити 8 листопада 2024 року. Проте власники єврооблігацій відхилили цю оферту, а уряд заборонив платити, що призвело 26 липня до дефолту компанії за двома із трьох випусків євробондів.

Наразі на ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій «Нафтогазу». Усі їх було розміщено 2019 року: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% і п'ятирічні на EUR600 млн під 7,125% (п'яту частину бондів у євро викупив ЄБРР), а в листопаді – 7-річні на $500 млн із дохідністю 7,625%. Термін погашення єврооблігацій-2022 і виплат відсотків за ними і єврооблігацій-2024 настав 19 липня.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти