У початок

Нафтогазові доходи росії впали на 40% – Reuters

На тлі масових антиросійських санкцій, пов'язаних із повномасштабним вторгненням рф в Україну, агресор у січні 2023 року втратив майже 40% своїх доходів від експорту нафти і газу.

Як ідеться в заяві Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), доходи агресора від експорту нафти й газу в січні становили $18,5 млрд, що на 38% менше, ніж $30 млрд, які москва отримала в січні 2022 року, повідомляє Reuters.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив, що намагання Заходу, спрямовані проти експорту російських енергоносіїв, досягли своєї мети зі стабілізації нафтових ринків і скорочення доходів рф від експорту нафти та газу.

«Ми очікуємо, що це зниження доходів від нафти й газу буде більш різким у найближчі місяці. І ще більш крутим у середньостроковій перспективі через брак доступу до технологій та інвестицій», — сказав Біроль.

2022 року рф отримала за рахунок експорту нафти і газу близько 11,6 трлн руб. ($154,68 млрд).

Нагадаємо, у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, 5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти росії набули чинності. Відтепер сировину, дорожчу за $60 за барель, забороняється перевозити і страхувати.

З 5 лютого 2023 року заборонено закупівлю російських нафтопродуктів.

У відповідь на вжиті санкції вже в лютому 2023 року росія підтвердила скорочення видобутку нафти, заявивши, що в березні агресор знизить видобуток на 500 тис. барелів на добу (б/д).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти