У початок

Нафтогазові доходи бюджету рф впали за сім місяців на 41,4%

Нафтогазові доходи бюджету рф за січень-липень скоротилися на 41,4%, до 4,193 трлн рублів, ненафтогазові – зросли на 19,8%, до 10,332 трлн рублів. Про це з посиланням на матеріали сайту мінфіну рф пишуть росЗМІ.

«Нафтогазові доходи склали 4 193 млрд рублів і знизилися на 41,4% рік до року, що пов'язано з високою базою порівняння минулого року, зниженням котирувань цін на нафту марки «Юралс», зниженням цін і скороченням обсягів експорту природного газу», – йдеться у повідомленні мінфіну рф.

Міністерство зазначає, що місячна динаміка нафтогазових доходів до серпня вийшла на траєкторію, що перевищує їхній базовий рівень (8 трлн рублів на рік).

«Уточнення механізму визначення податкової бази «нафтових» податків і скорочення відповідних цінових дисконтів продовжать сприяти подальшому збільшенню податкових надходжень протягом другого півріччя», – зазначає росміністерство.

«При цьому використання коштів ФНБ на покриття недоотриманих нафтогазових доходів і накопичення додаткових нафтогазових доходів у періоди сприятливої цінової кон'юнктури відповідно до параметрів «бюджетного правила» забезпечує стійкість бюджетної системи до коливань у надходженні нафтогазових доходів», – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго на російську нафту, з цього ж дня встановлено «стелю» цін на нафту з росії на рівні $60 за барель. З 5 лютого 2023 року діє ембарго Євросоюзу на російські нафтопродукти.

За даними Центру досліджень Хельсінкі в галузі енергетики і чистого повітря, «стеля» цін обходиться росії в €160 млн ($172 млн) щодня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти