У початок

«Нафтогаз» хоче продовжувати транспортувати газ у Словаччину

НАК «Нафтогаз України» має намір і надалі транспортувати природний газ у Словаччину. Але для цього потрібне «впровадження нових рішень». Про це повідомляє видання NV.

Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Олексій Чернишов під час зустрічі з віцепрем'єр-міністром Словаччини Денісою Саковою, виконувачем обов'язків голови парламенту Петером Зігою, а також із представниками найбільших енергетичних компаній Словаччини під час свого візиту у Братиславу, повідомили у компанії.

Під час перемовин йшлося про співпрацю для зміцнення спільної енергетичної безпеки й ролі України в цьому. Зокрема щодо забезпечення стабільного постачання енергетичних ресурсів у Словаччину, Центральну й Східну Європу в цілому.

«Україна залишається надійним партнером європейських держав і сумлінно виконує всі чинні зобов'язання щодо транспортування енергоресурсів. Водночас на сьогодні пріоритетом є впровадження нових рішень для забезпечення енергетичної безпеки наших країн. Йдеться як про нових потенційних постачальників, так і в майбутньому — про експорт українського палива», — сказав Чернишов.

Крім того, він підкреслив, що словацькі партнери високо оцінюють потенціал України щодо експорту природного газу й вітатимуть якнайшвидший його початок.

Наприкінці 2024 року добігає кінця угода з транзиту російського природного газу територією України. У зв’язку з цим словацький уряд розглядає альтернативи газпромівському паливу. Такою заміною може стати азербайджанський газ. Проте галузеві експерти застерігають, що під виглядом азербайджанських молекул у Європу знову потече російський газ, а росія продовжить заробляти.

«Через українську ГТС транспортується 14 млрд кубометрів газу до Європи. За два роки повномасштабної війни європейські споживачі поповнили бюджет війни рф проти України на загальну суму 88,8 млн євро, придбавши російський газ», — зазначає Вікторія Войціцька, народний депутат України.

«Після завершення цього контракту виникає нова загроза — постачання газу через Україну під виглядом азербайджанського, який насправді може бути російським. Такий сценарій може дозволити росії зберігати свій вплив на європейський газовий ринок і також підривати зусилля щодо енергетичної незалежності й безпеки України і Європи», — додала вона.

російському газовому монополісту дуже потрібні гроші, тому він прагне залишитися на європейському ринку у будь-який спосіб, попри наявні загрози транзиту в курській області. Такої думки притримується президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«газпром» перебуває у скрутному фінансовому становищі, проте бачимо його терплячу позицію», — зауважив експерт, коментуючи ситуацію з транзитом російського газу.

«Його збитки зростають, європейський ринок практично втрачений, але можливості на нього повернутися вимальовуються. Я маю на увазі інформацію, яка з’явилася ще у червні, про можливість постачання так званого азербайджанського газу, який, по суті, є російським газом, але в азербайджанській обгортці», — додав Гончар.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти