У початок

«Нафтогаз» готовий викуповувати у приватників газ у разі продовження заборони на експорт

НАК «Нафтогаз України» зможе викупити наступного року весь запропонований приватними газовидобувними компаніями ресурс у разі продовження заборони на його експорт. Про це повідомив голова групи «Нафтогаз» Олексій Чернишов, пише «Інтерфакс-Україна».

«НАК готова придбати весь обсяг газу, який запропонує приватний сектор. Ми будемо готові його купувати, тому що нам важлива підтримка компаній і їхньої ліквідності, щоб у жодному разі не зменшився український видобуток. Упевнений, ми з цим упораємося, як упоралися цього року, викупивши 700-800 млн куб. м газу», – сказав Чернишов у кулуарах форуму «Формула успіху України. Великий день із NV» 11 листопада.

Водночас він зазначив, що йдеться про той обсяг газу, який «приватні компанії не продадуть в економіку».

«Можливо, вони продадуть весь обсяг, і наша участь не знадобиться, але нині ми розуміємо, що поки що економіка не зможе спожити весь цей обсяг. Хоч я і сподіваюся, що все-таки споживання зростатиме, тому що воно вже зростає», – додав голова групи.

Чернишов також наголосив, що «Нафтогаз» перебуває у постійному діалозі з усією індустрією, що видобуває природний газ в Україні, й зацікавлений, щоб мотивація приватних компаній збільшувати видобуток зростала.

«У цьому плані за потенційної заборони на продовження експорту приватні видобувачі мають отримати відповідь, як економічно продовжувати функціонування», – зазначив голова НАК.

Відповідаючи на запитання, наскільки, на його погляд, реальна перспектива збереження заборони на експорт газу наступного року, Чернишов зазначив: «Під час війни це такі непопулярні кроки, які забезпечують стабільність енергопостачання. Поки що ми не можемо дозволити припинити це. Але УЕБ нарешті почала працювати на повну, і приватники мають отримати можливість продавати цей продукт».

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський ініціював продовження заборони на експорт природного газу українського походження 2024 року – відповідне доручення Кабміну закріплено в його указі №737/2023 від 7 листопада 2023 року, яким уведено в дію рішення РНБО від цього самого числа «Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року».

Кабмін має в шестимісячний строк вжити заходів з нормативно-правового врегулювання питання встановлення 2024 року нульового обсягу квоти експорту природного газу українського походження.

2023 року «Нафтогаз» уперше вийшов на торги УЕБ 26 квітня. Тоді він заявив про готовність придбати 6 млн куб. м газу за стартовою ціною – 10,972 тис. грн/тис. куб. м (без ПДВ) і 6 млн куб. м – за стартовою ціною 10,791 тис. грн/тис. куб. м (без ПДВ) залежно від умов післяплати.

Тоді виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Артем Петренко назвав це важливим механізмом підтримки приватних компаній в умовах заборони на експорт. За його даними, станом на травень 2023 року в ПСГ України є 1,75 млрд куб. м газу приватних видобувачів. За прогнозами голови асоціації, споживання газу промисловістю, яка є основним клієнтом приватників, на кінець 2023 року становитиме 4,3 млрд куб. м, що на 0,2 млрд куб. м менше, ніж торік, і майже вдвічі нижче, ніж 2021-го (8,5 млрд куб. м).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти