У початок

Нафта здешевшала більш ніж на 2%

Нафтові котирування знижуються на торгах у понеділок вранці після падіння за підсумками попереднього тижня на тлі заходів, вжитих  країнами-споживачами щодо вивільнення частини нафти з резервів, і спалаху коронавірусу в Китаї.

Червневі ф'ючерси на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 08:20 за київським часом здешевшали на $2,28 (2,22%) – до $100,5 за барель. За підсумками торгів у п'ятницю ці контракти зросли в ціні на $2,2 (2,2%), до $102,78 за барель.

Вартість ф'ючерсу на WTI на травень на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) знизилася на цей час на $2,27 (2,31%), до $95,99 за барель. На попередніх торгах котирування ф'ючерсу здорожчало на $2,23 (2,3%), до $98,26 за барель.

Попри зростання цін на нафту в п'ятницю, минулий тиждень котирування закінчили зниженням: Brent втратила в ціні 1,5%, WTI — 1%.

Нафтовий ринок волатильний з початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну. Інвестори стурбовані утворенням дефіциту пропозиції на ринку через відмову деяких країн імпортувати російські енергоресурси.

Країни, що входять у Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), погодили вивільнення зі стратегічних запасів 60 млн барелів додатково до 180 млн барелів, які мають намір надати США. Очікується, що це допоможе бодай у короткостроковій перспективі компенсувати скорочення постачань із росії.

Продаж нафти з резервів, як і очікувалося, помітно ослабить проблеми з боку пропозиції, зазначив аналітик Commerzbank Карстен Фрітч.

Тим часом у Китаї продовжили локдаун у Шанхаї – великому промисловому центрі країни — в рамках заходів боротьби з новим спалахом COVID-19. «Це означає, що великий бізнес-центр Китаю з 25 млн населення, на який припадає близько 4% споживання нафти в країні, приречений на простій», — додав Фрітч.

Тим часом у п'ятницю нафтові ф'ючерси підтримала доповідь Baker Hughes, яка показала, що кількість бурових установок у США минулого тижня збільшилася на 13 порівняно з попереднім тижнем, до 546 одиниць.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти