У початок

Нафта дорожчає на очікуваннях нових санкцій проти рф, Brent – ​​$109 за барель

Ціни на нафту продовжують зростати на очікуваннях запровадження нових санкцій до рф у зв'язку з її війною в Україні.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив напередодні ввечері, що Штати оголосять про нові антиросійські заходи, які можуть торкнутися енергетичного сектору, цього тижня. До нових санкцій проти рф також закликали президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

США й Великобританія раніше вже запровадили обмеження на постачання нафти з росії, і багато хто чекає якихось кроків від Європи, залежність якої від москви у цій сфері досить велика.

Вартість червневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:15 кск у вівторок становить $108,75 за барель, що на $1,22 (1,13%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у понеділок ці контракти здорожчали на $3,14 (3%), до $107,53 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на травень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) становить до цього часу $104,51 за барель, що на $1,23 (1,19%) вище за підсумкове значення попередньої сесії. У понеділок вартість цих контрактів зросла на $4,01 (4%), до $103,28 за барель.

Побоювання нових обмежень проти рф компенсують вплив на ринок рішення США й інших країн Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) щодо вивільнення нафти зі стратегічних резервів, що сприяло зниженню цін на нафту минулого тижня.

Показником зростання попиту на пальне у світі в умовах відмови багатьох компаній від російських постачань стало рекордне підвищення цін саудівською держкомпанією Saudi Aramco. Напередодні вона повідомила, що підніме ціни на всі сорти нафти, що експортується, для покупців з усіх регіонів у травні.

Вартість основного сорту Arab Light, що постачається в Азію, підніметься на $4,4 за барель. Це на $9,35 за барель більше, ніж кошик нафти Омана й Дубая, що є рекордом. Також до історичного максимуму зросте премія для американських покупців Arab Light – до $5,65 за барель до значення індексу Argus Sour Crude (ASCI). Вартість усіх сортів, що постачаються в США, наступного місяця підвищиться на $2,2 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти