У початок

Нафта дорожчає на новинах про нові європейські санкції, Brent перевищила $123 за барель

Ціни на нафту зростають уранці у вівторок, 31 травня, на новинах про те, що лідери країн Європейського Союзу домовилися про часткову заборону на імпорт російської нафти.

Вартість липневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:05 КСК у вівторок становить $123,32 за барель, що на $1,65 (1,36%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. Торги липневим контрактом завершуються у вівторок, а активніший серпневий ф'ючерс зростає в ціні на $1,80 (1,53%) і коштує $119,40 за барель. За підсумками торгів у понеділок липневий контракт здорожчав на $2,23 – до $119,43 за барель.

Ціна ф'ючерсів на нафту WTI на липень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) становить на цей час $118,66 за барель, що на $3,59 (3,12%) вище за підсумкове значення попередньої сесії. У п'ятницю вартість цих контрактів збільшилася на $0,98 (0,9%), до $115,07 за барель, у понеділок торги не проводились у зв'язку зі святом у США.

Глави держав і урядів країн Євросоюзу погодили ембарго на дві третини нафти, що постачається з рф, повідомив глава Євроради Шарль Мішель.

«Є згода на заборону імпорту російської нафти в ЄС. Це негайно торкнеться більш ніж двох третин імпортованої російської нафти», — написав він у твіттері.

Рішення запровадити не повне, а часткове ембарго є компромісним, оскільки проти заборони постачання виступала Угорщина, яка сильно залежить від російських енергоносіїв. Раніше аналітики JPMorgan писали, що повна відмова від нафти з рф може підвищити ціни на паливо до $185 за барель.

«Постачання трубопровідної нафти не включено у новий пакет санкцій, проте ембарго на морські постачання нафти все ще є суттєвим заходом, оскільки вони забезпечують приблизно дві третини імпорту нафти в ЄС з росії», — сказав голова відділу досліджень енергетичного ринку в Commonwealth Bank of Australia Вівек Дхар.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти