У початок

НАБУ оголосило в розшук ексголову Фонду держмайна Дмитра Сенниченка зі спільниками

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розшукує підозрюваних у справі махінацій з майном ФДМУ, серед яких – екскерівник Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко. Інформацію про це оприлюднено на сайті НАБУ.  

«Національне антикорупційне бюро України розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації й заволодіння коштами АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», – йдеться у повідомленні.

«Детектив Національного антикорупційного бюро виніс постанову про оголошення в розшук колишнього голову Фонду державного майна Дмитра Сенниченка, оскільки той не з'являвся на виклики. Разом із ним розшукують Павла Присяжнюка, Андрія Гмиріна, колишнього виконувача обов'язків директора ОГХК Артура Сомова, колишнього в.о. директора ОПЗ Миколу Парсентьєва, а також власників компанії «Агро Газ Трейдінг» Володимира Колота та Олександра Горбуненка», – також повідомляється на телеграм-каналі NABU Daily.

Згідно з повідомленням, за версією слідства, ексголова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та інші особи здійснили два епізоди злочинної діяльності. Перший – пов’язано з корупцією на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини.

Як писав раніше enkorr із посиланням на повідомлення НАБУ, згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ «ОПЗ» та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, припускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії. Коли ж сталося інакше, незаконно скасували результати і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. Як наслідок, АТ «ОПЗ» понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн. Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс було зірвано навмисно аби мати можливість надалі привласнювати гроші. Підтвердження цьому – в листуванні між учасниками злочинної організації. В результаті, за період з травня по грудень 2020 року АТ «ОПЗ» втратило понад 390 млн грн.

Другий епізод стосувався Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, де діяльність згаданих осіб призвела до нанесення державі 118 млн грн збитків. 

Нагадаємо, в серпні 2020 року директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своєму матеріалі «Викрасти за 50 секунд, або Хто кришує ОПЗ» повідомляв, що відбір давальця проводився непрозоро з метою присвоєння перемоги «Агро Газ Трейдингу», яку відкрито лобіював менеджмент заводу за підтримки з боку керівництва Фонду державного майна.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти