В начало

Викрито злочинну організацію на махінаціях з Одеським припортовим заводом — НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за процесуального керівництва прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) заявляє про викриття злочинної організації на чолі з колишнім головою Фонду держмайна (ФДМ) України, учасники якої протягом 2019 року заволоділи понад 500 млн грн коштів АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) та АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК).

«При цьому сума неправомірної вигоди, отримана членами злочинної організації за весь час контролю АТ «ОПЗ», становить понад 2 млрд грн», – повідомило НАБУ на сайті в середу.

У повідомленні відсутня пряма вказівка на прізвище голови ФДМ, однак у зазначений час фондом керував Дмитро Сенниченко.

Як стверджує НАБУ, до очолюваної Сенниченком злочинної організації входили також наближена до нього особа (співорганізатор), радник голови ФДМ, два в.о. директора ОПЗ, в.о. керівника ОГХК, два власники ТОВ – переможця аукціону на давальницьку переробку на ОПЗ і ще дві фізособи.

У повідомленні зазначається, що в.о. директора ОПЗ і радника голови ФДМ затримано. Сімом особам – ексглаві ФДМ, наближеній до нього особі, в.о. директора ОПЗ, в.о. керівника ОГХК, двом власникам ТОВ та одній фізичній особі – повідомлено про підозру у порядку ст.135, ст. 278 КПК (письмово), а ще одній особі – особисто.

«За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу.

Підозрювані — тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ «ОПЗ», два власники ТОВ — упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак. Це було зроблено, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини. Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ «ОПЗ» та підконтрольним ТОВ може викликати запитання. Тому провели конкурсний відбір нового постачальника давальницької сировини, допускаючи перемогу в ньому саме підконтрольної їм компанії.

Коли ж сталося інакше, незаконно скасували результати і підписали договір із наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини», — заявили в НАБУ.

Як наслідок, ОПЗ понесло непередбачені договором витрати на суму понад 80 млн грн, додали в агентстві.

Слідство зібрало достатньо доказів того, що конкурс зірвано навмисно, щоб мати можливість надалі привласнювати гроші, підкреслили в НАБУ. Зокрема докази цього правоохоронці виявили у листуванні злочинців.

У результаті за період із травня по грудень 2020 року АТ ОПМ втратило понад 390 млн грн, підкреслили в НАБУ.

Нагадаємо, в серпні 2020 року директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своєму матеріалі «Викрасти за 50 секунд, або Хто кришує ОПЗ» повідомляв, що відбір давальця проводився непрозоро з метою присвоєння перемоги «Агро Газ Трейдингу», яку відкрито лобіював менеджмент заводу за підтримки з боку керівництва Фонду державного майна.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти