У початок

На Заході розглядають нафтові санкції проти рф через граничні ціни – глава Мінекономіки ФРН

На Заході розглядають санкції проти нафтового сектора рф через широку міжнародну домовленість про граничну ціну на нафту. Як повідомляє Spiegel, про це він сказав у коментарі ZDF, пише «Європейська правда».

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек зазначив, що домовленість про нафтове ембарго проти ЄС уже близька, але саме по собі ембарго не дасть змоги знизити прибутки росії.

«Останніми тижнями путін продав менше нафти, але отримав більше прибутку», — зазначив Габек.  З його слів, головна причина — глобальне зростання цін на нафту через очікування ембарго, і якщо обмежитися просто відмовою від російської нафти, рф може вигідно продавати її на інші ринки навіть за більші гроші. Наприклад, нещодавно Індія розширила імпорт нафти з росії.

Щоб запобігти цьому, ЄС і США подумують над міжнародними домовленостями про граничну ціну, яку готові платити за нафту, — своєрідний «картель покупців» на противагу «картелю постачальників», і це має шанс спрацювати.

Проте такий крок, каже Габек, може спрацювати тільки за умов залучення багатьох країн і якщо росії не залишити змоги масштабно переорієнтувати експорт. «Єврокомісія і США працюють над цією пропозицією», — додав він.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що США планували запропонувати на зустрічі G7, щоб європейські країни запровадили мита на російську нафту як швидшу альтернативу прямому нафтовому ембарго.

У дипломатичних колах ЄС сподіваються, що підготують компромісне рішення щодо нафтового ембарго до саміту ЄС у кінці травня, із певними поступками для Угорщини, Словаччини й Чехії.

Як відомо, спротив Будапешта залишається головною перешкодою для схвалення шостого пакета санкцій ЄС, що потребує одностайного рішення. Серед останнього, в Угорщині заявили, що готові підтримати нафтове ембарго проти рф, якщо воно стосуватиметься тільки морської нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти