У початок

На ринку СВГ ажіотажне зростання цін

Також є російською мовою

Скасування Аукціонним комітетом Міністерства енергетики торгів з продажу скрапленого газу АТ «Укргазвидобування» спровокувало ажіотаж на ринку, який спричинив здорожчання ресурсу. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Зокрема, на січневих аукціонах Regal Petroleum і Полтавської газонафтової компанії (ПГНК) ціна скрапленого газу зросла на 2 160 грн / т і 2 700 грн/т, до 19 580 грн/т і 20 500 грн/т відповідно.

Головною причиною, що спровокувала таке зростання, на думку учасників ринку, стала відміна Аукціонним комітетом торгів із продажу СВГ «Укргазвидобування», запланованих на 12 і 19 січня 2021 р.. Нагадаємо, у проведенні аукціонів було відмовлено через запровадження посилених карантинних заходів у період із 8 по 24 січня.

Примітно, попри таку заборону для УГД, іншому вітчизняному найбільшому виробникові – компанії «Укрнафта» – вдалося провести торги 15 січня. На них було реалізовано 16 130 т СВГ за середньозваженою ціною 17 700 грн/т. Відзначимо, що основним покупцем товару на аукціоні є компанії з групи «Приват».

Учасники ринку відзначають, що ресурс УГВ, який зазвичай виставлявся двічі-тричі на тиждень, був джерелом продажів для дрібних компаній, а його брак призвів до локального дефіциту в окремих регіонах. «У деяких областях спостерігається нестача ресурсу, яка зазвичай «закривалася» продуктом, купленим на аукціонах «Украгазвидобквання», – повідомляв раніше один із трейдерів.

Крім того, цей дефіцит у надії підзаробити підігрівають і великі трейдери, які під кінець тижня зняли свої пропозиції по ринку.

«Ми бачимо, що зростання на аукціонах впевнено випереджає динаміку зростання цін на кордоні. Якщо на кордоні СВГ здорожчав на $50/т, або 1 400 грн/т, то за підсумками аукціонів невеликих українських виробників зростання цін склало 2 500 грн/т, що свідчить про велику ажіотажну складову», – каже аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

За його словами, скасування аукціонів УГВ не тільки дестабілізує ринок і призвело до значного здорожчання ресурсу, а й, очевидно, позначиться недоотриманим прибутком для держкомпанії.

Нагадаємо, востаннє аукціони УГВ було заблоковано в кінці серпня 2020 р., коли Аукціонний комітет позбувся кворуму через те, що його глава Максим Немчинов пішов у відпустку.

Під час онлайн-конференції LPG Ukraine 2020 заступник голови дивізіону «Нафта» НАК «Нафтогаз України» директор з комерційних питань АТ «Укргазвидобування» Сергій Федоренко заявив, що «Укргазвидобування» планує реалізацію скрапленого газу на біржових торгах за довгостроковими контрактами.

За його словами, це остання регуляторна практика і зміна, яких вимагає реалізація УГВ з погляду продажів скрапленого газу, нафти та конденсату.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти