У початок

На литовському НПЗ Orlen сталася аварія

На нафтопереробному заводі (НПЗ) Orlen Lietuva у м. Мажейкяй відбувся вибух. Про це enkorr повідомило джерело у ринкових колах. «Був гучний вибух, його добре чули люди, після чого стало відомо, шо один з процесів крекінгу зупинився», — каже джерело.

З його слів, ідеться про установку каталітичного крекінгу, основними продуктами якої є бензин каткрекінгу і скраплений вуглеводневий газ (LPG).

«Звісно, термін відновлення невідомий. Більш зрозуміло, що у найближчий час Orlen Lietuva, скоріш за все, обмежить відвантаження LPG, причому в першу чергу експортні», — сказав трейдер, що має TERM-контракти з заводом.

При цьому відвантаження бензину начебто не зазнають змін, оскільки завод має суттєві запаси.

Зі слів трейдера, загалом завод перебуває у поганому технічному стані: «Нещодавно було анонсовано зупинку каткрекінгу на ремонт на 40 днів, але не встигли зупинитися планово».

Прес-секретар Orlen Lietuva Крістіна Гендвіле у коментарі виданню Delfi зазначила, що пожежа виникла через поломку одного з насосів у системі каталітичного крекінгу. Пожежники-рятувальники ліквідували її протягом 15 хвилин. Під час інциденту люди не постраждали. Причини пожежі з'ясовуються.

«З метою безпеки на цю мить зупинено роботу частини обладнання заводу, відновити їхню роботу планується найближчим часом після перевірки обладнання», — додала вона.

Обсяги прямого постачання LPG з Orlen Lietuva в Україну невеликі й за результатами 2023 року становили в середньому 500 т на місяць, вони повністю припадають на довгі контракти. У той же час газ виробництва литовської компанії в Україну активно перепродують латвійські й естонські трейдери. Обсяг таких операцій 2023 року сягали в окремі місяці 10 тис. т. Українські трейдери неодноразово зверталися до керівництва заводу з проханням збільшити обсяги за TERM-контрактами, але завод відмовляється це робити.

Як повідомляв enkorr, у серпні 2023 р. керівництво Orlen Lietuva анонсувало завершення великого етапу модернізації НПЗ до осені 2025 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти