У початок

На фініші: зростання дизелю в гурті призупинилося

За тиждень з 14 по 21 жовтня гуртові партії ДП здорожчали на 0,75 грн/л, до 50,50 грн/л у середньому по Україні, а цінова пропозиція була в межах 48,5-52 грн/л (+0,5-1 грн/л). Утім, наприкінці тижня зростання, що тривало понад два тижні під тиском світових котирувань, призупинилося. Про це свідчать дані моніторингу Консалтингової групи «А-95».

Найнижчі ціни на дизпальне були в південних областях країни. Тут торгівлю вели в діапазоні 48,5-51 грн/л (+0,5-1 грн/л до минулої п'ятниці). Кількість трейдерів, що пропонують міжсезонне холодостійке ДП, цього тижня збільшилась, а вартість продукту перебуває в межах 50-51 грн/л.

Низка опитаних enkorr операторів заявили, що нині розглядають питання постачань в Україну арктичного дизпального як із південного, так і з північного напрямків.

«У портах північної Європи премія на арктичне ДП складає $100-120/т, плюс логістика звідти в Україну. З південного напрямку під замовлення можна також законтрактуватися, тим паче, що різниця між північно-західними й середземноморськими котируваннями складає близько $100/т, прораховуємо варіанти», — каже один із опитаних трейдерів.

Пропозиції ДП у західному регіоні були в межах 49-52 грн/л, а за тиждень цей діапазон зріс на 0,5-1 грн/л. У північних і центральних регіонах цінники на ДП за тиждень додали 0,5-1,5 грн/л (49-52 грн/л).

Між тим, ціна на бензин марки А-95 у гурті за тиждень не змінилася і трималась на позначці 40,75 грн/л, коливаючись у діапазоні 38-43 грн/л. 21 жовтня «п’ятірку» в південному і західному регіонах країни можна було придбати за 38-41 грн/л, трохи дорожче — за 41-43 грн/л —  у центрі й на півночі країни.

«Цього тижня на зовнішніх ринках спостерігається суттєва волатильність, через це більшість терейдерів зайняла вичікувальну позицію і коригує свої прайси тільки в бік підвищення. Хоча на цьому тлі ситуація з попитом особливо не змінилася», — заявив співрозмовник enkorr.

У будь-якому разі наприкінці тижня, зокрема у п’ятницю, ціни взагалі не виявили змін. Вочевидь потенціал зростання під впливом світових цін наразі вичерпано.

У свою чергу лишаються питання щодо роздробу, де маржа на дизпальному залишається мінімальною, хоча й компенсується непоганою націнкою на бензинах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти