У початок

Міжнародні експерти пропонують суттєво розширити нафтогазові санкції проти рф

Міжнародна експертна група з питання санкцій проти росії презентує План дій з посилення санкційного тиску на російську федерацію. Про це повідомляє керівник Офісу президента Андрій Єрмак у своєму телеграм-каналі.

«Цей документ стане основою для подальшої роботи нашого уряду з посилення санкційного тиску на росію, – йдеться у повідомленні. – Ми пропонуватимемо нашим партнерам цей список за основу для координації запровадження санкцій».

За словами А.Єрмака, у документі міститься положення щодо синхронізації санкційного тиску з боку демократичних країн.

Документом передовсім передбачено розширення нафтогазових санкцій – аж до повної заборони та «ембарго на російські сиру нафту, нафтопродукти, газ і вугілля, забороняючи як імпорт, так і експорт у демократичний світ та з нього, мінімізуючи при цьому обхід через запровадження вторинних санкцій».

При цьому, йдеться у плані, «Європейський Союз (ЄС) має негайно взяти на себе зобов’язання припинити торгівлю з росією та білоруссю в частині нафтопродуктів. Країни ЄС повинні зосередитись на суттєвому скорочені закупівлі російської сирої нафти і конденсату, поки вони не досягнуть нуля».

Визнаючи складності для швидкого досягнення цих цілей, експерти рекомендують вдатися до кількох проміжних кроків задля досягнення довгострокових цілей. Передовсім ідеться про встановлення спеціального значного імпортного мита, тарифу або податку на імпорт російської сирої нафти і конденсату.

«Велике імпортне мито вимагало б від москви знизити ціну, яку вона встановлює, щоб залишатися конкурентоспроможною, що призведе до зниження доходів. Доходи, отримані від цих податків, також може бути спрямовано на цілі гуманітарної допомоги Україні й фонд реконструкції», – зазначають експерти.

Окрім того, у документі йдеться про потребу «запровадити заходи, які змусять покупців російської нафти й газу здійснювати платежі на рахунки умовного зберігання (escrow), які будуть недоступними для росії до закінчення війни». При цьому у «росії залишатиметься можливість використати утримані кошти для торгівлі, яка не перебуває під санкціями, наприклад, продукти харчування, ліки та медичні вироби, інші гуманітарні товари».

Планом дій також передбачено потребу забезпечити «дотримання ЄС зобов’язання скоротити імпорт російського газу на дві третини в 2022 році й припинити закупівлю російського газу до кінця 2026-27 років». Задля цього слід «встановити проміжні дати повного припинення транспортування російського газу до ЄС через «північний потік-1», «турецький потік-2» та «Ямал-Європа», а також «розширити потужність терміналів скрапленого природного газу в Європі й побудувати більше інтерконекторів для збільшення постачань неросійського газу до Європи, зосередившись на системах, які можуть якнайшвидше збільшити імпортні потужності (наприклад, розгортання плавучих установок зберігання і регазифікації замість постійних стаціонарних терміналів імпорту скрапленого природного газу); консолідувати закупівлі газу на рівні ЄС, щоб використовувати ринкову владу – монопсонію – для зниження цін на газ і, таким чином, російських доходів».

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти