У початок

Імпорт СПГ у Європу впав до мінімуму за 20 місяців

Імпорт СПГ до Європи впав у липні до найнижчого рівня з листопада 2021 року, оскільки низькі європейські базові ціни на природний газ відлякують трейдерів відправляти багато вантажів на континент прямо зараз.

Імпорт СПГ у Європу в липні скоротився на 7% порівняно з аналогічним періодом торік, до 8,6 млн тонн, що є найнижчим обсягом імпорту з листопада 2021 року, коли почалася енергетична криза в Європі, показали дані відстеження руху суден, зібрані Bloomberg.

Станом на ранок 2 серпня в Амстердамі ф’ючерси на попередній місяць на хабі TTF становили $30,43 (27,71 євро) за мегават-годину (МВт-год).

Ціни підскочили на початку цього тижня, оскільки технічне обслуговування шельфів Норвегії, зокрема гігантського газового родовища Troll, скоротило експорт газу через труби з Норвегії, яка зараз є найбільшим постачальником газу в Європі, потіснивши росію з першої позиції після російського вторгнення в Україну.

Однак базові ціни на природний газ у Європі впали за останні місяці і зараз на 80% нижчі за рекорди, зафіксовані минулого літа, на тлі значних запасів газу і сховищ, які мають намір повністю випередити цілі ЄС.

Рівень сховищ газу в ЄС набагато вищий, ніж середній показник за п’ять років і рівень минулого року, що зменшує занепокоєння щодо постачання газу в Європу. За даними Gas Infrastructure Europe, станом на 31 липня газосховища ЄС були заповнені на 85%.

Комфортний рівень запасів обмежує зростання цін від норвезьких зупинок технічного обслуговування, утримуючи європейські ціни нижчими.

Низькі європейські ціни на природний газ відлякують трейдерів від надсилання занадто великої кількості СПГ в Європу зараз, оскільки продавці дивляться на азіатський ринок, де спотові ціни на СПГ зросли на тлі спеки в Японії, Південній Кореї й деяких частинах Китаю.

Знижка європейських цін на газ порівняно з азіатськими цінами на СПГ зросла в середньому до приблизно $2,1США/МБТЕ у липні порівняно із середнім показником приблизно $0,3. 

Як зазначають аналітики, вища знижка на європейському ринку газу може допомогти переспрямувати більше вантажів СПГ в Азію й зменшити надлишок постачань на європейському ринку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти