У початок

Імпорт сирої нафти в Азії досяг рекордного рівня, але не завдяки Китаю

Імпорт сирої нафти в Азію досяг рекордного рівня в січні, але зростання не було зумовлене Китаєм, а найбільший у світі покупець фактично зафіксував падіння, пише Reuters.

Згідно з даними, зібраними Refinitiv Oil Research, загальний імпорт Азії склав 29,13 млн барелів на день (б/д), що на 11,1% більше, ніж у грудні (26,22 млн б/д), й перевершує попередній історичний максимум у 29,10 млн б/д з листопада.

Імпорт Китаю оцінювався в 10,98 млн б/д порівняно з 11,37 млн б/д у грудні й 11,42 млн б/д у листопаді.

Відносно невелике зниження може бути пов’язано з ранніми новорічними святами за місячним календарем, які цього року повністю припали на січень.

Можливо, це призвело до деякого перенесення вантажів на грудень, а частково — на лютий.

При цьому Китай збільшив експорт таких видів палива, як дизпальне і бензин, оскільки Пекін надав експортні квоти нафтопереробним заводам, що стимулює їх економічну активність і прибутковість, оскільки вони можуть отримати частку високої рентабельності палива, яке зараз доступне в Азії.

До тих пір, поки Китай може забезпечити сиру нафту за достатньо низькою ціною, щоб зробити експорт палива переконливим, цілком імовірно, що нафтопереробники продовжуватимуть прагнути максимізувати постачання продукції.

Китай усе частіше звертається до російської сирої нафти, яка продається з великими знижками, оскільки москва прагне знайти нові ринки для своєї нафти після того, як західні країни припинили купувати продукт унаслідок санкцій та інших заходів, запроваджених після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого минулого року.

За даними Refinitiv, Китай імпортував з росії 2,03 млн барелів на добу (б/д) в січні, порівняно з 1,52 млн б/д у грудні.

Це зробило росію головним постачальником у Китай, яка обігнала Саудівську Аравію, з імпортом із королівства 1,77 млн б/д.

Індія, другий за величиною імпортер у регіоні, спостерігала рекордні обсяги надходжень у січні – 5,29 млн б/д, порівняно з грудневими 4,78 млн б/д.

Дані показують, що росія зберегла позицію головного постачальника, імпортувавши в січні 1,33 млн б/д, порівняно з 1,19 млн б/д у грудні.

До повномасштабної війни в Україні росія була другорядним постачальником для Індії, але доступність дешевої нафти із західних портів росії, яка раніше йшла в основному на європейські нафтопереробні заводи, призвела до того, що Індія збільшила імпорт.

Інші великі азіатські покупці нафти також відзначили прибуток у січні: Південна Корея імпортувала 3,11 млн б/д проти 2,85 млн б/д у грудні, тоді як Сінгапур імпортував 1,65 млн б/д проти 910 тис. б/д.

Винятком стала Японія, де січневий імпорт упав до 2,83 млн б/д із 2,96 млн б/д у грудні.

Питання полягає в тому, чи збережеться імпорт сирої нафти в Азію на високому рівні на тлі ознак того, що вищі процентні ставки починають певним чином впливати на споживчі витрати й залежні від експорту економіки, такі як Японія й Південна Корея.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти