У початок

Імпорт дешевший за власний: автогаз у гурті за 48 000-58 000 грн/т

Оптові партії автогазу залежно від регіону цього тижня торгувалися в діапазоні 48 000-54 000 грн/т. При цьому державному «Укргазвидобуванню» вдалося реалізувати ресурс власного виробництва за 58 000 грн/т.

Найдешевший продукт за 48 000 грн/т можна було купити на півдні України, хоч оператори кажуть, що ціни озвучувались на рівні 50-52 тис. грн/т. «У Миколаєві продукту немає, а в Одесі імпортні партії румунського і болгарського газу були в рамках 50-52 000 грн/т», — розказує один із операторів.

У західних областях називають цифри в діапазоні 49-52 тис. грн/т. Там також зазначають значне збільшення постачань газу, але наголошують, що це ніяк не позначається на його ціні, й чекати на її зменшення не варто. «За кордоном газ дорожчий порівняно з Україною», – каже представник одного з найбільших постачальників.

У решті регіонів нашої держави розліт цін на скраплений газ також невеликий. Так, у Харківський області ресурс можна було купити за 49-52 тис. грн/т, а в Черкаській і Полтавській  – у межах 54 тис. грн/т.

Оператор, який працює в Харківській області, таку ціну пояснює не стільки великими обсягами постачань, як відносно зменшеним попитом на продукт. «Через війну й активні бойові дії багато населення нашого краю змушене були виїхати, тож споживання призупинилось. Тому ми працюємо на старих запасах, хоч періодично їх і поповнюємо», – каже співрозмовник enkorr.

Неочікуваною для ринку була ціна на аукціоні державного підприємства «Укргазвидобування». Компанія минулого вівторка продала 1 292 т скрапленого газу за 57 122-57 640 грн/т.

«Я не розумію логіки такої ціни, але нічого, і за такою народ купує», – скаржиться один із учасників торгів.

«Купує, оскільки немає іншого виходу», – коментує аукціон ще один співрозмовник видання. За його словами, багато компаній не мають власного, обладнаного всім необхідним, автопарку, аби поїхати за кордон і купити ресурс там, тому й така ціна для них прийнятна, надто в умовах підвищеного попиту.

Крім того, він зазначив, що таку ціну на продукт УГВ зумовлено ще й великими логістичними затратами до східних областей. «Укргазвидобування» на сході  – фактично єдине джерело ресурсу», — каже він.

Як повідомляв enkorr, через дефіцит бензину на АЗС і ажіотажний попит обсяги роздрібної реалізації скрапленого газу в деяких українських мережах АЗС у травні зросли порівняно з першою половиною квітня на 70-80%. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти