У початок

Морський експорт нафти з рф стабільно високий наприкінці третього місяця обмежень

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 18 по 24 лютого 2023 року збільшився проти попереднього тижневого періоду на 3% — до 3,63 млн барелів. Про це з посиланням на Bloomberg пишуть «Порти України».

Загалом обсяги морського експорту тримаються близько до найвищих тижневих показників від початку повномасштабного вторгнення, зафіксованих торік у квітні.  

Високий рівень експорту звітного тижня вдалося підтримати завдяки рекордним відвантаженням з тихоокеанських терміналів. Зокрема три експортні термінали регіону завантажили рекордні 14 танкерів.

«У тихоокеанському порту «козьміно» було завантажено рекордні 10 танкерів, потоки збільшилися за рахунок використання антифрикційних присадок на трубопроводі ВСТО й відновлення постачання нафти залізницею», — зазначає агентство.

Загалом протягом звітного тижня російські морські нафтові порти і термінали завантажили 34 танкери проти 33 попереднього тижня.

Розподіл завантажених танкерів за чотирма експортними регіонами.

Балтійський регіон:

  • приморськ — 10 танкерів (попереднього тижня — 6);
  • усть-луга — 10 (6).

Тихоокеанський регіон:

  • козьміно — 10 (8);
  • де-кастрі — 3 (1);
  • пригородне — 1 (1).

Чорноморський регіон:

  • новоросійськ — 2 (4).

Арктичний регіон:

  • мурманськ — 2 (3).

Сумарний обсяг відвантаженої нафти звітного тижня становив 25,4 млн барелів проти 25,1 млн барелів тижнем раніше. Зафіксований показник є максимумом за п’ять тижнів.

За оцінками агентства, звітного тижня сплата експортного мита на нафту забезпечила надходження до скарбниці кремля $44,4 млн проти $43,9 млн попереднього тижня. У лютому ставка мита становила $1,75 за барель, що менше обсягу попереднього періоду на 23% і є найнижчим рівнем ставки з червня 2020 року, пікового періоду пандемії коронавірусу. Зменшення розміру ставки обумовлено падінням цін на Urals протягом періоду вимірювання, який тривав із середини грудня до середини січня. За даними російського уряду, вартість Urals у середньому становила $46,82 за барель. Ставка мита на березень становить $1,94 за барель, що відображає зростання ціни на Urals до $50,51 за барель із 15 січня по 14 лютого.

У середньому за чотири тижні морський експорт досяг 3,38 млн барелів на добу (б/д). При цьому обсяги нафти на танкерах, що прямують до Китаю й Індії, плюс менші потоки до Туреччини і обсяги на суднах, що поки не вказали кінцевого пункту призначення, зросли в середньому за чотиритижневий період до 3,27 млн б/д, що є найбільшим показником від початку 2022 року, коли агентство розпочало відстежувати постачання.

Останніми тижнями потоки російської нафти до Туреччини становлять лише незначну частину максимальних обсягів, які країна закуповувала у вересні й жовтні. Хоча Туреччина стала єдиним пунктом призначення російської морської нафти в Середземному морі після набуття чинності обмежень ЄС, країна не стала «значущою рятівною паличкою для москви».

Серед особливостей експортної логістики російської нафти агентство відзначає високі темпи рейдової перевалки російської нафти у Середземному морі.

«Це найбільш помітно неподалік іспанського північноафриканського міста Сеута й грецького узбережжя поблизу Каламати. Щонайменше 30 вантажів було перевалено між суднами у цих локаціях з початку року. Ще 12 афрамаксів, що завантажилися на Балтиці з кінця січня, ймовірно, перевалять свої вантажі на інші судна в Середземному морі», — зауважує агентство.

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 11 по 17 лютого 2023 року збільшився проти попереднього тижневого періоду на 26% — до 3,6 млн барелів. російські нафтові порти і термінали завантажили 33 танкери проти 27 попереднього тижня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти