У початок

MOL проти підвищення тарифів на транзит російської нафти через Україну

Угорська нафтова група MOL очікує, що до 2026 року матиме можливість вибирати між російською чи неросійською сирою нафтою для своїх нафтопереробних заводів, повідомив Reuters голова правління й виконавчий директор Жолт Гернаді.

Ернаді сказав, що MOL планує інвестувати $500-700 млн у диверсифікацію своїх нафтопереробних заводів (НПЗ) Danube і Slovnaft від нафти Urals із фондів Європейського Союзу.

«Ми хотіли б мати можливість вільно вирішувати в кінці 2025 року те, коли, скільки і яку нафту хочемо відправляти і на який НПЗ ... до кінця 2025 року, на початку 2026 року», — сказав Гернаді.

З його слів, торік лише близько 5% споживання нафти Slovnaft було неросійським, але до кінця 2023 року цей показник зросте приблизно до 30-35%, або 2 млн тонн.

Ернаді сказав, що MOL бореться за те, щоб запобігти підвищенню тарифів на транзит нафти в Україні й Хорватії.

Зі слів Ернаді, Janaf, хорватський оператор нафтопроводу, хоче підвищити плату за транзит через Адріатичний трубопровід, який є альтернативним маршрутом постачання для MOL, у чотири рази вище від базової комісії, що стягується на трубопроводі «Баку-Тбілісі-Джейхан» (BTC).

Гернаді сказав, що MOL робить короткострокові продовження контракту Janaf і намагається домовитися про довгостроковий контракт.

MOL мала контракт із Janaf на постачання 500 тис. тонн нафти Адріатичним трубопроводом до кінця березня.

У відповіді Reuters від Janaf заявили, що ціни на послуги з його нафтопроводу й системи зберігання було визначено апід час перемовин відповідно до правил, що регулюють його послуги.

При цьому Гернаді сказав, що суперечка щодо платежів за транзит російської нафти через українську ділянку нафтопроводу «Дружба» виглядає близькою до вирішення.

Він сказав, що MOL платитиме українському трубопровідному оператору «Укртранснафті» безпосередньо за транзит російської нафти, але все ще триває суперечка щодо підвищення тарифів українською стороною.

«Ми будемо налагоджувати систему оплати», — сказав він, додавши, що перемовини про угоду з «Укртранснафтою» перебувають на завершальній стадії. — Про транзитну плату досі ведуться суперечки, дискусії, тому що (Україною) помічено багаторазове підвищення».

Як повідомлялося, «Укртранснафта» планує збільшити тариф на транзит російської нафти своєю ділянкою нафтопроводу «Дружба» у два етапи. З 1 червня ставка за прокачування зросте на 25%, до 17 євро за тонну, а з 1 серпня — ще на 23,5%, до 21 євро за тонну.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти