У початок

MOL подумають про відмову від нафти з росії, але спочатку витягнуть гроші з ЄС

Угорська MOL заявляє, що зможе вільно вибирати між російською нафтою Urals і альтернативами 2026 року після мільйонних інвестицій за підтримки Європейського Союзу. Насправді компанія могла б зробити це прямо зараз, але не хоче, пише BiznesAlert.

MOL управляє НПЗ Duna (8,1 млн тонн на рік) в Угорщині й Slovnaft у Словаччині (5,5 млн тонн на рік). 2022 року Угорщина імпортувала 56% нафти з росії через південну гілку нафтопроводу «Дружба», що пролягає через Україну. Альтернативні шляхи постачання пролягають через JANAF до нафтового порту в Хорватії (14 млн тонн на рік).

Президент MOL Жслот Ернаді, переслідуваний за європейським ордером на арешт за корупцію, заявив, що його компанія буде готова зробити вибір між російською нафтою Urals і альтернативами 2026 року. Раніше він мав здійснити інвестиції в технології, необхідні для диверсифікації, на $500-700 млн, частково співфінансовані з фондів ЄС. Однак фактично Угорщина може імпортувати всю свою нафту з-за меж росії через Хорватію, але не вжила заходів для резервування потужностей. Це було предметом перемовин у минулому з Польщею, яка вимагала посилення санкцій проти росії за її повномасштабне вторгнення в Україну.

Угорці вже отримують нафту з альтернативних напрямків: Азербайджану, Саудівської Аравії й Казахстану. Для цього вони використовують Przyjaźń і нафтовий порт у хорватському місті Омішаль. MOL також вимагає зниження тарифів на передачу в Хорватії й Україні. Він веде перемовини щодо довгострокового контракту з JANAF і «Укртранснафтою» після того, як ці компанії підвищать тарифи на 18,3% і 27,8% відповідно.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти