У початок

Мінекономіки України очікує обвалу нафтогазового прибутку рф 2023 року

Санкції, запроваджені проти росії, починають діяти, і наступного року очікується зниження прибутку рф від експорту нафти і газу вдвічі й падіння таких доходів нижче за критичний рівень, повідомила перший віце-прем'єр–міністр економіки Юлія Свириденко.

«З початку четвертого кварталу вже бачимо, що чітко простежуються ознаки фінансового стресу для російської економіки», – сказала вона в ефірі національного телемарафону у вівторок, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

З її слів, про це свідчать значні витрати, що почалися з жовтня, з Фонду національного добробуту — $4-5 млрд щомісяця, спецподаток на «газпром» обсягом $20 млрд і незаплановане залучення коштів на внутрішньому ринку.

Свириденко пояснила, що падіння російської економіки, що очікується за підсумками цього року, всього на 4,5% пов'язане з тимчасовим лагом, необхідним на появу реакції на санкції, а також доходами від високих цін, які були цього року на енергоресурси.

«Для нас найбільш очікуваним буде обвал прибутку від експорту нафти й газу. Вважаємо, що наступного року він може статися на мінус 50% – через ембарго ЄС на сиру нафту й нафтопродукти і прайс-кепи на нафту. І ми очікуємо, що доходи росії впадуть нижче від критичного рівня $40 млрд на квартал, і в результаті росія зіткнеться з суттєвими труднощами, що зробить важкою можливість ведення агресії проти України», – наголосила перший віце-прем'єр.

Вона додала, що Україна наполягає і працює над тим, щоб граничну ціну на російську нафту було знижено з $60 до $35 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти