У початок

Мінекономіки пропонує скасувати «книги скарг» у сфері послуг

Скасувати обов'язкове застосування книги відгуків і пропозицій компаніями в торгівлі й ресторанному господарстві пропонує Міністерство економіки України у розробленому ним проєкті нової редакції Правил побутового обслуговування населення, оприлюдненому на сайті відомства.

«Для належного виконання вимог чинного законодавства про наявність у кожному об'єкті надання послуг книги підприємці змушені витрачати значні кошти на адміністрування такого регулювання. Тому за рік такі витрати можуть сягати понад 47,6 млн грн», – йдеться у підготовленому Мінекономіки аналізі документа.

Відомство уточнило, що в Україні налічується 122,385 тис. суб'єктів господарювання у сфері надання побутових послуг, 16,152 тис. – послуг пасажирського автомобільного транспорту, 8,321 тис. – послуг із тимчасового розміщення; 3,154 тис. – послуг із працевлаштування, 11,102 тис. – послуг туроператорів.

Мінекономіки нагадало, що книгу скарг і пропозицій було запроваджено ще в Радянському Союзі у різних сферах обслуговування населення, а також на промислових підприємствах, й вона була майже єдиним своєрідним інструментом народного контролю за підприємствами, установами та організаціями, які надавали послуги громадянам.

У сьогоднішній Україні, на думку відомства, є достатньо інструментів для захисту прав споживачів: звернення до Держпродспоживслужби, на урядову телефонну «гарячу лінію», органи місцевого самоврядування, суд, а також інтернет, які є ефективнішими засобами, оскільки в умовах ринкової конкуренції підприємці самі зацікавлені у покращенні якості обслуговування клієнтів.

«Крім того, як свідчить міжнародна практика, майже в усіх країнах Європейського Союзу (виняток – Польща) такий інструмент, як книга, відсутня. У свою чергу, поширені системи consumer care and after-sale management (захисту споживачів і післяпродажний менеджмент), які займаються такими питаннями. У різних країнах – і різна практика, й різні законодавчі вимоги до організації роботи consumer care», – зазначають у Мінекономіки.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти