У початок

Менш як за місяць на кордоні запустять електронну чергу

Пілотний проєкт «Електронна черга перетину кордону», покликаний зменшити затори на пропускних пунктах, запрацює менш, ніж за місяць. Про це в коментарі «Укрінформу» заявив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

«Зараз готуємося запустити пілотний проєкт «Електронна черга перетину кордону» («єЧерга») на першому пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

Це важливо в першу чергу для комфорту водіїв, а також для організації роботи пунктів пропуску, адже вони — наше обличчя, перше, що бачать перевізники, прибуваючи в Україну з інших країн. І часто це два різні світи з порівнянням, на жаль, не на нашу користь, отож будемо це виправляти», — розповів Найєм.

З його слів, потреба в проєкті «єЧерга» виникла через збільшення навантаження на автомобільні пункти пропуску.

Так, після повномасштабного вторгнення росії в Україну морські й повітряні шляхи було заблоковано, а кількість товарів, яку перевізники переправляють автівками через кордон, з того часу невпинно збільшується.

За вересень фізичний обсяг цього експорту склав 1 мільйон 400 тисяч тонн. Це більше на 400 тисяч тонн, ніж у березні цього ж року.

«Пункти перетину кордону працюють перевищуючи свою проєктну здатність. Наразі Міністерство інфраструктури України спільно з Митною й Прикордонною службами паралельно реалізують проєкт «Відкритий кордон», щоб збільшити пропускну спроможність ПП: розбудовують прикордонну інфраструктуру, збільшують існуючі й відкривають нові пункти пропуску.

Разом із тим проєкт «єЧерга» дасть змогу скоротити час перебування водія в фізичній черзі біля кордону. Натомість вони зможуть очікувати в комфортних, пристосованих для відпочинку місцях, а не жити на узбіччі», — зазначив Найєм.

З його слів, деякі перевізники поки мають перестороги і побоювання щодо впровадження системи електронних черг.

«Ми перебуваємо на зв’язку з перевізниками постійно. До конструктивних пропозицій дослухаємось. Пояснюємо, що електронна черга буде безкоштовною, що саме ця система дасть змогу якомога ефективніше планувати поїздки і перестати жити по 7-10 днів водіям на узбіччі, а чекати рейсу в комфортних умовах.

Саме «єЧерга» допоможе остаточно прибрати вплив людського чинника на те, хто першим із перевізників перетне кордон. Це буде ще одним інструментом, який допоможе усунути корупційні ризики на кордоні», — пояснив заступник міністра.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти