У початок

Канада надала першу спецгарантію на EUR36,5 млн за кредитом для «Нафтогазу»

Канада підписала першу спеціальну гарантію на суму EUR36,5 млн у рамках кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), що надається НАК «Нафтогаз України», обсягом EUR300 млн, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Канада, один із засновників ЄБРР і важливий учасник його роботи, спільно з іншими країнами підписала угоду про надання кредиту ЄБРР обсягом EUR300 млн для НАК «Нафтогаз». При цьому Канада надасть гарантію обсягом EUR36,5 млн, щоб допомогти компенсувати втрату видобутку природного газу через вторгнення росії в Україну», – йдеться у прес-релізі банку у п'ятницю.

Зазначається, що ЄБРР і уряд Канади продовжують співпрацю для підтримки української державної газової компанії «Нафтогаз» для можливості постачання критично важливої енергії українським споживачам у опалювальний сезон.

Зі слів віце-прем'єр-міністра й міністра фінансів Канади Христі Фріланд, процитованих прес-службою, цією гарантією Канада сприяє отриманню «Нафтогазом» кредиту ЄББРР, який допоможе Україні придбати паливо для опалення, якого вона потребує, до настання зими.

«Канада твердо переконана: Україна має виграти цю війну, щоб захистити свій суверенітет, демократію і заснований на правилах міжнародний порядок», — наголосила Фріланд.

Як повідомлялося, ЄБРР у середині червня 2022 року повідомив про рішення виділити «Нафтогазу» EUR300 млн на закупівлю газу, з яких EUR50 млн мало бути виділено екстрено. ЄБРР гарантує 66% (EUR200 млн) загального обсягу кредиту, який також підкріплено державною гарантією України. Після початкового платежу EUR50 млн гарантії донорів покриють наступні EUR100 млн і 66% остаточних EUR150 млн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти