У початок

Мексика припинить експорт нафти, що призведе до зростання дефіциту

Контрольована державою нафтова компанія Мексики планує призупинити деякий експорт сирої нафти протягом наступних кількох місяців, що призведе до скорочення постачань на світовому ринку, пише Bloomberg.

Petroleos Mexicanos, також званий як Pemex, скасував контракти на постачання своєї флагманської сирої нафти Maya на нафтопереробні заводи (НПЗ) у США, Європі й Азії, зі слів джерел, обізнаних із ситуацією, які говорили на умовах анонімності через конфіденційність інформації.

Скорочення експорту, яке відбувається в той час, коли ОПЕК із союзниками вже стримують видобуток, загрожує підняти ціни на нафту, які досягли шестимісячного максимуму. Фізичні постачання — особливо важких, кислих сортів, таких як Maya — ще більше скорочуються, оскільки венесуельський експорт скоротиться після відновлення санкцій США проти її нафтової промисловості. Минулого тижня JPMorgan Chase & Co. попередила, що цього року світовий орієнтовний показник Brent може досягти $100 за барель.

План Pemex із призупинення деяких експортних постачань – частина спроб виробляти більше внутрішнього бензину й дизельного пального напередодні президентських виборів 2 червня, зазначають джерела. Президент Андрес Мануель Лопес Обрадор, термін повноважень якого добігає кінця, отримав посаду з обіцянкою відмовитися від імпорту дорогого палива. Його багаторічні зусилля з реконструкції нафтопереробного сектору Мексики нарешті окупилися.

У лютому шість НПЗ країни працювали поблизу найвищих показників за понад шість років. Споживання нафти й далі має зростати, оскільки Pemex працює над запуском комерційної діяльності нового НПЗ Olmeca, також відомого як Dos Bocas, з потужністю переробки 340 тис. барелів сирої нафти на день.

Зупинка торкнеться насамперед експорту Maya, тоді як постачання інших сортів, включаючи середньокислий Isthmus, повинні тривати в менших обсягах, повідомляють джерела. Незрозуміло, чи зможе торговий підрозділ Pemex PMI виконати скорочення експорту. 2021 року й пізніше 2023-го компанії довелося відкласти плани з припинення експорту нафти через те, що їй не вдалося збільшити виробництво палива всередині країни.

Перспектива зниження постачань з Мексики, найбільшого постачальника сирої нафти на узбережжя Мексиканської затоки США, підтримує ціни на суміш Mars Blend із середнім вмістом кислоти, вироблену в Мексиканській затоці. Згідно з попередніми даними цінового агентства General Index, Mars торгувався з премією в $1,60 за барель вище від ф'ючерсів у понеділок. Це було б найсильніше з листопада.

Американські нафтопереробники, ймовірно, понесуть основний тягар скорочення експорту Maya. Виробники палива, включаючи Valero Energy Corp, Chevron Corp і Marathon Petroleum Corp, імпортують 420 тис. барелів важкого кислого сорту на день. 2023 року експорт Maya досяг 612 тис. барелів на день (б/д).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти