У початок

МЕА скликає екстрену нараду через зростання цін на нафту

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) проведе сьогодні, 1 квітня, термінову нараду країн-споживачів, щоб обговорити новий випуск нафти зі стратегічних резервів, а також план США з випуску великих запасів, починаючи з травня, для стримування різкого зростання цін на нафту. Про це повідомляє ІА «Укрінформ» із посиланням на Reuters.

Як зазначається, великі споживачі шукають способи послабити вплив світових цін на нафту, які зросли цьогоріч на понад 30%, а також на їхню економіку після того, як група провідних виробників ОПЕК+ дотримувалася планів збільшити постачання у травні на 432 тис. барелів на добу (б/д).

За прогнозами МЕА, очікується, що західні санкції проти росії призведуть до втрати близько 3 млн б/д російської нафти в квітні.

Щоб заповнити дефіцит, президент США Джо Байден розпорядився випускати щоденно мільйон барелів нафти з національних стратегічних нафтових запасів, аби контролювати ціни на енергоносії для споживачів США.

Країни-члени МЕА на зустрічі у п'ятницю мають обговорити подальший екстрений випуск нафти після їхньої угоди від 1 березня про випуск близько 60 млн бар..

Декілька представників Азіатсько-Тихоокеанського регіону заявили, що підтримають ініціативи МЕА.

Так, міністр промисловості Японії Коїті Хагіуда заявив, що Токіо діятиме належним чином у зв'язку з випуском запасів нафти, уважно спостерігаючи за глобальними подіями.

«Невідомо, чи буде випуск зроблений тільки США, чи Сполучені Штати зроблять пропозицію на засіданні МЕА. У будь-якому разі ми хотіли б діяти адекватно, стежачи за міжнародною обстановкою», – сказав він на прес-конференції.

Минулого тижня Міністерство торгівлі, промисловості й енергетики Південної Кореї заявило, що планує підтримувати додаткове міжнародне співробітництво в галузі нафти і газу й уже зобов'язалося випустити 4,42 млн бар. в угоді від 1 березня.

Речниця міністра енергетики Нової Зеландії Меган Вудс в електронному листі повідомила про наявність резервів, які за потреби можна вивільнити. За її словами, країна вже випустила 369 тис. бар. нафти в межах колективного випуску МЕА, узгодженого 1 березня.

У свою чергу Австралія, згідно з березневою угодою, зобов'язалася вивільнити повні 1,7 млн бар., які вона зберігає у своїх надзвичайних запасах у стратегічних резервах США.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти