У початок

Марокко реагує на занепокоєння щодо імпорту російських енергоносіїв

Речник уряду Марокко Мустафа Байтас відповів на занепокоєння з приводу російського імпорту енергоносіїв на тлі повідомлень про «маніпуляції» ринковими цінами. Про це повідомляє Morocco world news.

На прес-конференції після урядової ради в четвер Байтас сказав, що імпорт російського газу до і за нинішнього уряду завжди був у межах 10% від загального імпорту.

«Імпорт російського газу був у межах 9% 2020 року й не перевищив 5% 2021 року», — сказав він.

Експорт російського газу в Марокко торік залишався в межах 9%, стверджував Байтас, підкреслюючи, що Марокко докладає всіх зусиль для імпорту російського вугілля, імпорт якого «сприяв контролю» за рахунками країни за електроенергію.

Коментуючи ціни на енергоносії, Байтас зазначив, що середня ціна на газ із початку поточного року «характеризується конвергенцією з різних джерел, оскільки вона підпорядковується логіці попиту і пропозиції».

Зауваження Байтаса було зроблено після того, як Wall Street Journal звернув увагу на зростаючий попит на російську нафту в Північній Африці, зокрема в Марокко.

Імпорт російського дизельного пального в Марокко зріс до 2 млн барелів станом на січень порівняно з 600 тис. барелів 2021 року, пише Journal, уточнюючи, що росія відправлятиме щонайменше 1,2 млн барелів у лютому 2023 року.

У звіті також висловлюються занепокоєння з приводу того, що російські нафтові вантажі «змішуються» з іншими нафтопродуктами і реекспортуються в Європу на тлі санкцій Заходу проти російської нафти через розв'язану росією повномасштабну війну в Україні.

«Ця майстерність приховує остаточне походження продуктів і ускладнює зусилля Заходу видалити російське викопне паливо з їхньої економіки», — пише журнал.

Занепокоєння посилилося після того, як марокканський депутат звинуватив енергетичні компанії в країні в маніпулюванні походженням продуктів, які продаються на марокканському паливному ринку.

Абделькадер Тахер, член Соціалістичного союзу народних сил (USF), 17 лютого звернувся до Міністерства економіки з проханням закликати уряд розпочати розслідування того, що він назвав «маніпулюванням» на ринку нафти.

Тахер сказав, що деякі компанії, які імпортують російську нафту, яка на 70% дешевша за інші міжнародні енергетичні продукти, залучені до шахрайства, оскільки вони змінюють імпортну документацію, включаючи квитанції, щоб видати свою продукцію за імпортовану з країн Перської затоки чи США.

Енергетичні компанії вдаються до цієї шахрайської зміни країни походження своєї продукції, щоб отримати величезні прибутки від постраждалих від кризи марокканських споживачів, розлютився депутат, закликаючи уряд втрутитися, щоб покласти край цій тенденції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти