У початок

«лукойл» вивчає можливість продажу активів у Румунії й Молдові

«лукойл» вивчає можливий продаж свого бізнесу в Румунії й Молдові після санкцій Європейського Союзу проти російських нафтових компаній. Про це повідомляє Balkan Insight.

Зазначається, що локальні компанії «лукойлу» включають мережі станцій технічного обслуговування, нафтопереробний завод у Плоєшті (Румунія), вітрову електростанцію в Румунії й нафтобази, розташовані в обох країнах.

5 грудня минулого року набули чинності нові санкції ЄС, які торкнулися діяльності кількох російських компаній, зокрема «лукойлу».

Рада з питань конкуренції Молдови заявляє, що дочірня компанія «лукойлу» в країні володіє 20% місцевого ринку роздрібної торгівлі паливом. Маючи 105 станцій по всій країні, фірма зареєструвала 2021 року прибуток обсягом приблизно 60 млн молдовських леїв, що становить майже 3 млн євро. На неї також припадає близько 40% імпорту дизельного пального і 33,5% імпорту бензину в Молдову.

У Румунії, як зазначає сайт, компанія володіє близько 315 АЗС і налічує близько 3 тис. працівників у країні. Як третій за величиною роздрібний продавець пального в країні, оцінюється, що його роздрібна мережа коштує майже 13 млрд румунських леїв, або близько 2,6 млрд євро.

Balkan Insight зазначає, що на обидва активи є два потенційних покупці — Royal Dutch Shell і KazMunaiGaz. Перший — найбільший гравець на всьому континенті й уже продав компанії свої російські активи в травні минулого року, а другий володіє мережею станцій Rompetrol в обох країнах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти