У початок

LPG у Польщі дорожчає на тлі посилення дефіциту

Скраплений газ на західному й південному напрямках постачань оновлює цінові максимуми цього літа. Дефіцит у Польщі посилюється, що сприяє здорожчанню LPG по обидва боки польсько-українського кордону. На півдні газу достатньо, але через здорожчання ресурсу на аукціонах «Укрнафти» і в польських постачальників румунські трейдери користуються нагодою підняти ціни.

Гуртові ціни на російську суміш у східних воєводствах Польщі за тиждень зросли на 100 зл/т й становлять 2 450-2 500 зл/т ($619-631/т). Зі слів трейдерів, наприкінці липня на сході Польщі відчувається фізичний дефіцит російського автогазу. «Сібур» досі не розв'язав проблему розрахунків із польськими контрагентами, через це його продукту зараз немає на ринку. Покупці російського газу придивляються до західного ресурсу, але поки що їх стримує різниця у цінах. «Західні ціни ще не підтверджують, але це питання кількох днів», — вважає польський трейдер, який працює з неросійським газом. Вартість пропан-бутанової суміші при доставленні з ARA на схід Польщі залізницею становитиме $750-780/т, за оцінкою учасників ринку. Але трейдери не зможуть запропонувати багато продукту на сході, оскільки ніхто не контрактував великих обсягів.

Тим часом ПБТ на білорусько-польському кордоні продовжує дорожчати. За тиждень залізничні партії російської суміші здорожчали на $15-22/т, до $487-530/т DAP Брест.

Ціни на автомобільні партії ПБТ для українського ринку минулого тижня зросли на $5-30/т — до $710-735/т на умовах FCA. З урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здорожчали на $10-14/т, до $730-764/т. За тиждень активність українських покупців збільшилася через здорожчання газу на аукціонах. На останніх торгах «Укрнафти» середньозважена ціна зросла на 1 670 грн/т, до 47 070 грн за тонну, що еквівалентно $840/т (+$40/т). На цьому тлі привабливість імпортного ресурсу значно зросла, хоча трейдери визнають, що не всі перемовини закінчуються продажем.

Польські постачальники вважають, що у серпні почнеться справжнє полювання за газом. «У мене таке враження, що одночасно прийдуть і українські компанії, які хочуть купувати газ перед підвищенням акцизу, й польські компанії, що шукають ресурс», — розповів польський трейдер.

На ринку пропану в Польщі російський продукт майже відсутній. Останні пропозиції, про які було чути, перебували на рівні 2 900 зл/т ($732/т). Водночас попит на морський пропан протягом липня збільшився. «Раніше компанії лише цікавилися цінами, а тепер реально купують», — повідомили в компанії, яка продає американський пропан. Водночас ціни на гуртові партії пропану в Гданську зменшилися на $10/т, до $740-780/т. З урахуванням вартості доставлення у Малашевичі американський газ коштуватиме 3 110-3 270 зл/т ($785-826/т).

Ціни на балтійських терміналах цього тижня не змінилися й становлять $742-764/т з урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону. Водночас Orlen Lietuva на тиждень 29 липня-4 серпня підвищила ціни на ПБТ на $10-15/т, до $630-635/т. «Orlen тепер орієнтується не тільки на ціни в Україні, а й на попит з боку поляків, які в липні збільшили закупівлі з Литви», — каже один з українських імпортерів. Справді, на тлі нестачі російського газу на сході Польщі литовський продукт виглядає дешевшою альтернативою, якщо порівнювати його вартість із ресурсом з ARA.

У Словаччині скраплений газ минулого тижня пропонувався за €650/т FCA Требішув. Утім, словацький постачальник повідомив, що планує піднімати ціну з 29 липня, оскільки газ дорожчає всюди.

Ціни пропозиції залізничних обсягів ПБТ минулого тижня зросли на $5-15/т, до $770-790/т на умовах DAP Ізов/Ягодин. Попит на вагони зростає, хоча окремі імпортери обережно підходять до закупівель великих партій газу. «У нас немає стовідсоткової впевненості, що закон про підвищення акцизів буде підписано, а не відправлено на доопрацювання. Тому ми можемо отримати купу зайвих обсягів на вересень», — ділиться роздумами один з великих українських імпортерів.

На півдні ціни на скраплений газ минулого тижня також зросли. Компанія Bulmarket відвантажувала автомобільні партії ПБТ з Галаца за $715-724/т, це на $9-15/т дорожче від попереднього тижня. Taki&Da з Мангалії вантажила суміш за $670-680/т, що на $10/т вище, ніж тиждень тому. Обидві компанії повідомили, що вони вже продали весь липневий обсяг газу.

На початку серпня на півдні очікується незначне зменшення обсягів пропозиції, оскільки компанії чекатимуть надходжень нових партій газу за новими цінами. У середині липня трейдери очікували зростання серпневих цін Sonatrach на $20-30/т, але через зниження цін на нафту тепер у ринкових колах немає визначеності в прогнозах. Утім, учасники ринку зазначають, що попит на газ у Чорному морі наступного місяця зберігатиметься високим. Крім того, у серпні ТШО, швидше за все, скоротить морські постачання газу через ремонтні роботи на родовищі Тенгіз, що підтримає ціни у Чорноморському регіоні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти